RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Елладська церква не визнала автокефалію ПЦУ: з'явилося важливе уточнення

Синод Елладської православної церкви (ЕПЦ) обговорив українське церковне питання і вирішив передати його на обговорення Собору ієрархії цієї Церкви, але про канонічність чи неканонічність надання автокефалії Православній церкві України (ПЦУ) не було сказано.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич.

За його словами, 12 митрополитів передали це на розсуд 80 митрополитів, тобто всієї ієрархії, усвідомлюючи важливість питання.

"При цьому невідомо, чи буде це розглянуто на Соборі ієрархії в жовтні, тому що в порядку денному Собору ієрархії цього немає... В офіційному ж повідомленні за результатами роботи Синоду сказано, що Синод передає на особистий розсуд архієпископа Ієроніма далі займатися цим питанням", - зазначив Данилевич.

Він додав, що в рішенні Синоду записана чергова фраза про те, що він визнає право Константинопольського патріархату надавати автокефалію, але це не означає, що Елладська церква визнала канонічність надання автокефалії ПЦУ.

"Це не так. Синод нічого не говорив про канонічність чи неканонічність надання автокефалії ПЦУ. Синод просто погодився з правом Константинополя це робити... Загалом, мені здається, що рішення Синоду ЕПЦ зважене. ПЦУ не визнали. Греки розуміють, що ситуація складна і їх дії ще більше можуть цю ситуацію ускладнити як для них самих, так як в середовищі ЕПЦ є "за" і "проти", так і для світового православ'я, адже тоді ЕПЦ може стати першою церквою, з якої почнеться поділ помісних церков на дві частини. А таку відповідальність на себе навряд чи хочеться комусь брати", - підсумував Данилевич.

Як повідомляв "Апостроф", раніше почесний патріарх Філарет написав листа голові ПЦУ з серйозними звинуваченнями.