RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Варфоломій зробив важливу заяву про визнання ПЦУ і скандал навколо Філарета

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що незабаром Елладська православна церква повинна визнати незалежність Православної церкви України (ПЦУ).

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.

За словами Варфоломія, можливо, рішення про визнання Православної церкви України було б фактом, якби не було політичного тиску з різних країн на помісні православні церкви.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом це буде вже позаду. Ми молимося і сподіваємося, що всі помісні православні церкви рано чи пізно визнають незалежність Православної церкви України, але першою церквою, яка визнає помісну ПЦУ, буде братська сестра-церква - Елладська православна церква", - сказав він.

Крім того, патріарх висловив жаль з приводу дій почесного патріарха ПЦУ Філарета, який хоче відновити Київський патріархат. За словами Варфоломія, він повинен стати наставником для предстоятеля ПЦУ Епіфанія, проте обрав інший шлях, "неправильний".

Як повідомляв "Апостроф", після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 рокуФіларет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червняВселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборіза ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якомуприйняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червнясинод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.