RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Обмін полоненими з Росією: онлайн трансляція

У ніч на п'ятницю, 30 серпня, з'явилась інформація, що начебто відбувся обмін полоненими між Україною і Росією. Попередньо в список для обміну увійшли 28 українців, серед яких Олег Сенцов, Павло Гриб, Володимир Балух та українські моряки, полонені під час атаки Росії в Азовському морі.

"Апостроф" веде онлайн трансляцію.

17:47

Так званий омбудсмен бойовиків ДНР Дар'я Морозова каже, що обмін полоненими з Києвом може відбутися у вересні.

"Ми сподіваємося, що українська сторона виконає свої зобов'язання, і до кінця вересня ми проведемо обмін полоненими", - сказала Морозова

16:40

Москва підтверджує певний прогрес в процесі обміну утримуваними особами з Києвом. Про це заявив спрікер Путіна Дмитро Пєсков.

15:59

Ключовий свідок у справі МН17 Володимир Цемах на обмін не йде.

"Мені ніхто не повідомляв про підготовку обміну. В даний час мій клієнт все так же знаходиться під вартою", - сказав його адвокат Роман Гонтарев.

Прокурор ГПУ, який представляв позицію держобвинувачення в ході слухань про обрання запобіжного заходу Цемаху, підтвердив, що в даний час "зенітник" знаходиться під безальтернативним арештом в Києві.

"Минулого тижня суд продовжив йому термін утримання під вартою до середини осені", - пояснив він виданню "Страна".

15:37

Глава політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук та співголова партії Вадим Рабинович відвідали українців в слідчому ізоляторі в Москві, повідомляє ТАСС.

Метою їхнього приїзду, за словами Медведчука, є зустріч зі Станіславом Клихом і Миколою Карпюком.

14:45

У телеграм-каналі "Шаурма Зеленського" припустили, що до затримки обміну може біть причетний Медведчук:

"Складається враження, що до затримки обміну причетний сам Медведчук.

Він зараз головний зацікавлений, щоб уже розпочатий без нього обмін зірвався і питання знову відійшло до його рук. Про це говорить його вчорашня заява про те, що обмін не скоро (він реально несподіваним чином обірвався після його слів), а вранці він зривається в Москву "залагоджувати питання", до якого до цього був взагалі не причетний".

Також в соцмережі розкрили подробиці польоту Медведчука.

14:39

Адміністрація СІЗО "Лефортово" не дозволила адвокату Світлані Сидоркиній відвідати свого підзахисного Кольченка. "Не пустили, пояснивши, що вони відмовилися від розмови з нами", - зазначила вона.

Також в "Лефортово" не пустили адвоката до Володимира Балуха.

Раніше, Кольченко і Балух були доставлені в Москву в рамках підготовки до обміну.

13:46

На думку журналіста Юрія Бутусова, Росія спеціально затягує процес обміну полоненими, оскільки хоче виторгувати для себе вигідніші умови, зокрема, мова йде про обмін фігуранта справи про збитий на Донбасі Boeing Володимира Цемаху.

13:27

Так і не дочекавшись обміну, журналісти і родичі їдуть з аеропорту.

13:23

Адвокат Вишинського заявив, що після звільнення з-під варти журналістові не повернули паспорт, захист вимагатиме повернення документів.

12:35

Є технічні проблеми.

11:59

Сенцов все ще перебуває в Бутирському ізоляторі, повідомило "Інтерфаксу" джерело, знайоме з ситуацією.

"Він ще вчора був поміщений в спецблок Бутирського ізолятора, відомого як СІЗО-2, і як і раніше знаходиться там", - сказав співрозмовник агенції.

11:57

Речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що обмін полоненими сьогодні не відбудеться.

"Процес обміну здійснюється в плановому режимі", - сказала вона в коментарі "Обозревателю".

В контексті непідтверджених повідомлень про те, що нібито обмін може відбутися з хвилини на хвилину і нібито в київському аеропорту "Жуляни", вона заявила: "Ми не говоримо дату. Остаточною дати поки немає".

11:46

Ще одне доповнення з приводу прильоту. "Обозреватель" з посиланням на своє джерело повідомляє, що в Україну вже прилетіли всі або практично все зі списку.

"Вони прилетіли в Україну ще о 5 годині ранку. Літак летів через Естонію і приземлився на одному з військових аеродромів. Де саме, не скажу".

Також, за словами джерела, утримувані в Україні громадяни РФ о першій годині ночі вилетіли до Росії і нібито вже знаходяться там. Відзначається, що Сенцова в результаті все таки обміняли на Вишинського, "за іншою процедурою".

Відсутність офіційної інформації джерело видання пояснює станом звільнених. Мовляв, їм треба прийти в себе. Затримку з обміном пояснює оформленням документів: "Не у всіх були навіть паспорта, потрібно було їх видавати. Але терміни, можна сказати, витримані".

11:36

Адвокат Миколи Карпюка та Романа Мокряка, Ілля Новіков, заявив, що за його даними полонених українських моряків вивезли з московського "Лефортово". З ранку він мав брати участь в жеребкуванні для зустрічі з підзахисними в СІЗО і заявив:

"Я не брав участі в жеребкуванні на відвідування Карпюка, оскільки, за моїми даними, мого підзахисного вже відвезли. І там така ситуація загальна щодо всіх заарештованих".

За даними Новикова, питання обміну ув'язненими між Росією і Україною може вирішитися протягом сьогоднішнього дня.

10:47

Наш фотограф зняв один з трьох військових літаків, що приземлилися в київському аеропорту.

Телеграм-канал ВЧК-ОГПУ повідомляє з посиланням на джерело, що більшість українців, які потрапили на обмін, вже доставлені в Жуляни. При цьому обмін, імовірно, переноситься, бо виникли складнощі з появою в останній момент одного відмовника. Зараз оперативно вирішується ця проблема.

10:40

Адвокат українських моряків Микола Полозов заявив, що захист не коментує чутки, припущення і явно брехливу інформацію.

10:16

Рідні одного з українських військових моряків, яких повинні повернути на батьківщину в рамках обміну ув'язненими, повертаються додому, не доїхавши до Кіева. Про це вони повідомили "Крим.Реаліі".

"Ми просто піддалися емоціям і рвонули на Київ. Нам сказали в офісі українського омбудсмена, і не тільки там, чекати офіційного дзвінка", - на умовах анонімності пояснив батько одного з моряків.

При цьому Віктор Сорока, батько моряка Василя Сороки, розповів, що він, як і інші родичі моряків, приїхав в аеропорт "за покликом батьківського почуття" та від'їзджати не збирається.

"Але з Києва їхати не будемо, тому що сподіваємося, що це [повернення моряків] відбудеться якщо не ввечері, то вночі", - заявив він.

10:00

Адвокат росіян Валентин Рибін: "Президент України поки не помилував осіб, що беруть участь в обміні з української сторони, що необхідно для обміну".

За його словами, станом на 9 годину ранку, літак з українськими моряками з Росії не вилітав: "Усі громадяни РФ і України, які повинні брати участь в обміні, знаходяться в пункті збору або в місцях позбавлення волі, ніхто нікуди не летів".

09:48

Телеграм-канал "Легитимный" з посиланням на своє джерело написав, що факт обміну полоненими не підтверджений: "Могла бути якась перша частина, оскільки багато з тих, кого брали на обмін, ще перебувають під Києвом в санаторії".

09:36

Вишинський як і раніше знаходиться в Києві, заявив його адвокат. Він спростував чутки, що його клієнт вже в Москві.

"Він перебуває в Києві, як і повинен", - сказав адвокат.

09:24

У "Жулянах" кілька хвилин тому сів літак. Є інформація, що це, можливо, військовий літак.

Видання "Вести" пише, що прибули три військові літаки з гербом України на борту. Родичі полонених, які зібралися в терміналі, сподіваються, що це прилетіли їх рідні.

09:14

У телеграм-каналах пишуть, що обмін полоненими почнеться після оформлення всіх документів. З посиланням на джерело в командуванні ЗСУ повідомляється, що офіційної зустрічі полонених українських моряків і політв'язнів в аеропорту не буде, їх відразу відвезуть до лікарні.

У свою чергу адвокат утримуваних в Україні росіян заявив, що обмін може відбутися 3 вересня.

09:00

Видання "Вести" пише, що керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський уже прибув до Москви. Сьогодні він нібито дасть брифінг в одному з російських видань.

08:56

Інформація про приліт українців до Києва дуже суперечлива. У телеграм-каналі "Незыгарь" пишуть, що офіційної зустрічі полонених моряків і політв'язнів в аеропорту не буде, їх відвезуть до лікарні.

08:49

У офісі Зеленського заявили вранці, що процес обміну триває.

"Інформація про його завершення не відповідає дійсності. Вже не вперше ми бачимо інформаційний хаос, спричинений посиланням на непідтверджену інформацію та численні "джерела". Ми закликаємо розуміти наслідки дезінформації: це гра з емоціями суспільства. Коли взаємне звільнення утримуваних осіб завершиться, Офіс Президента повідомить про це на офіційних каналах", - йдеться в заяві.

8:46

Речниця СБУ пише, що чекати залишилося недовго.

08:43

У телеграм-каналі "Раньше всех. Ну, почти" з посиланням на джерела повідомили, що обмін полоненими може відбутися в буферній зоні аеропорту "Київ".

8:25

За останніми даними, про виліт літака з Росії стало відомо близько третьої години ночі. У підмосковний аеропорт колона з українцями прибула близько 10 вечора.

У російськихх пабліках пишуть, що частина учасників обміну, які написали прохання про помилування, підпадуть під указ Путіна. Всі, хто відмовився, будуть передані українській стороні для відбування покарання, призначеного російським судом. Така формула оформлення обміну.

08:18

В аеропорту "Київ" журналисти топових видань оживляють прилетів самолета зі звільненими українцями.

Фото - Крым. Реалії

07:47

Полонених Росією українських моряків вже доставили до Києва. Про це повідомляють Крим.Реалії.

Як передає видання з посиланням на родичів одного з моряків, їх поставили до відома, що "моряки вже в Україні", проте не уточнили, де саме.

"Ми отримали таку інформацію і терміново виїхали до Києва", - розповів він, зазначивши при цьому, що "зустріч в аеропорту не планується".

У мережі вже з'явився приблизний список звільнених: Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух. А також 24 українських моряка: Андрій Артеменко, Віктор Беспальченко, Юрій Без'язичний, Юрій Будзило, Володимир Варімез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко, Владислав Костишин, Володимир Лісовий, Роман Мокряк, Олег Мельничук, Богдан Небилиця, Андрій Оприско, Сергій Попов, Євген Семидоцьки, Василь Сорока, Володимир Терещенко, Андрій Шевченко, Сергій Цибізов, Сергій Чуліба, Андрій Ейдер.

Раніше інформацію про те, що обмін відбудеться 30 серпня, підтвердило багато джерел. Зокрема, про це повідомив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов. Близько 1:30 Telegram-канал Baza повідомив, що неопізнаний борт, дані якого приховані від сервісу "Флайт Радар", приземлився в підмосковному аеропорту Остафьево о 01:05.

Українців, засуджених в Росії, можуть помилувати указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на помилуваних росіян, засуджених в Україні.

Напередодні обміну також стало відомо, що українського журналіста Романа Сущенка, який перебуває в полоні у Росії, перевезли в московське СІЗО "Лефортово".

Нагадаємо, що спочатку в Генеральній прокуратурі України анонсували обмін полонених за формулою "35" на "35".