RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Зеркаль звинуватила оточення Зеленського в приховуванні "заморозки" військової допомоги США

Колишня заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль звинуватила Офіс президента України Володимира Зеленського в спробах приховати інформацію про замороження американської військової допомоги.

Про це Олена Зеркаль повідомила в інтерв'ю The New York Times.

Крім того, в своєму інтерв'ю пані Зеркаль заявила, що подала у відставку в знак протесту проти "таємних", як вона заявила, контактів наближених до президента Зеленському осіб з адміністрацією Трампа влітку цього року і з представниками Кремля цієї осені. Зокрема, вона розкрили деталі листування МЗС України та Посольства України в США та про те, коли саме в Києві дізналися про замороження військової допомоги США і як українське керівництво "намагалися приховати цю інформацію".

Питання про те, коли Україна дізналася про затримку військової допомоги, критично важливий через слухань про імпічмент Дональда Трампа в Конгресі. Демократи намагаються довести, що президент Трамп створював тиск на президента Володимира Зеленського, затримуючи надання допомоги і відкладаючи зустріч в Білому домі, щоб домогтися розслідування в Україні з приводу політичного конкурента Трампа - Джо Байдена.

Президент Трамп і його союзники стверджують, що українські політики не могли відчувати тиск від заморожування допомоги, тому що не знали про це.

Олена Зеркаль зробила першу публічну заяву про те, що ключові фігури в Києві знали про заморожування допомоги, проте адміністрація Зеленського, як вона підкреслила, намагається приховати цей факт.

Зеркаль заявила, що її керівництво заблокувало цю поїздку, яку вона планувала до Вашингтона в жовтні, щоб зустрітися з членами Конгресу. У владі побоялися, що вона буде обговорювати питання, пов'язані з імпічментом і втягне президента на допит, якого він хотів би уникнути.

"Їх це турбувало. Радники Зеленського сказали - не час тобі зараз їхати до Вашингтона", - згадує Зеркаль.

Скасування цього візиту підтвердили в Конгресі.

Свідоцтво Зеркаль підтвердила також Лора Купер, заступник помічника секретаря з питань відносин з Україною, країнами Євразії та захисту від Росії, під час свідчень в Конгресі.

У прес-службі Зеленського не стали коментувати заяви Зеркаль про обізнаність уряду про замороження допомоги. Щодо скасування поїздки чиновниці в Вашингтон і запланованих зустрічей з конгресменами теж не відповіли.

Зеленський відзначає, що він хоче триматися подалі від імпічменту і відзначає своє бажання підтримувати добрі стосунки з адміністрацією Трампа. Під час появи перед пресою в Нью-Йорку у вересні, він заявив, що не відчував тиску від Трампа.

Як повідомляв "Апостроф", американське керівництво пообіцяло виплатити решту невиплачену військову допомогу Україні найближчим часом .