RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Переговори про транзит газу: стало відомо, про що домовилися Україна і Росія

Україна і Росія погодили нову угоду щодо транзиту газу, яка буде розрахована на 5 років. Також є домовленість про те, що контракт може бути продовжений після 2024 року.

Про це стало відомо за результатами переговорів РФ і України, які пройшли в Мінську 20 грудня, повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Українські Новини".

Згідно з умовами нового контракту, обсяг транзиту в 2020 році складе 65 млрд кубометрів, а в 2021-2024 роках - по 40 млрд кубометрів.

Як розповіло агентству поінформоване джерело, тариф для транзиту буде розрахований за європейською методологією.

В ході переговорів також було вирішено, що Росія виплатить Україні близько 3 мільярдів доларів за рішенням арбітражу Стокгольма по транзитному контракту 2009 року. Сума повинна бути виплачена до кінця 2019 року.

У відповідь на це Україна відмовиться від інших претензій до "Газпрому" з відшкодування коштів.

Пізніше глава російського "Газпрому" Олексій Міллер підтвердив журналістам інформацію про 5-річний контракт і обсяги транзиту. За його словами, "Газпром" підпише з "Оператором ГТС України" міжоператорську угоду, а з "Нафтогазом" - угоду на бронювання потужностей.

Україна гарантує незалежність регулятора, захист інтересів замовника транзиту, передбачуваність і економічну обгрунтованість тарифів, додав Міллер.

Також, за його словами, угода "Газпрому" і "Нафтогазу" передбачає виплату за рішенням Стокгольмського арбітражу (на суму 3 млрд доларів, - ред.), відмова від нових претензій та відкликання позовів.

Нагадаємо, що Росія, Україна і Єврокомісія досягли принципової угоди щодо газу.