RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Коли Верховна Рада буде голосувати за ринок землі: джерела назвали дату

Розгляд земельного питання у Верховній Раді супрводжуєтся суперечками, але все ж депутати визначилися з датою голосування.

Про це "Апострофу" повідомили джерела у Верховній Раді.

Парламентарі зберуться 24 січня на позачергове засідання.

За їх словами, це пов'язано не тільки з конфліктами між парламентськими фракціями, але і браком часу.

"На цьому тижні ми розглянути дані документи не встигнемо", - відзначило джерело.

Варто відзначити, що напередодні під стінами Верховної Ради зібрався мітинг проти відкриття ринку землі. Учасники акції принесли з собою прапори з написами "Аграрний союз України" і "Асоціація фермерів і приватних землевласників".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Також на паркані навпроти входу в Раду мітингувальники розвісили банери з написами "Продамо землю - втратимо майбутнє!", "Ні - земельній мафії!" та інші.

Раніше міністр економіки Тимофій Милованов у ході публічного обговорення проекту закону про ринок землі заявив, що ціна продажу гектара в Україні не повинна бути нижче 25-30 тис. грн до 2030 року. Відповідно до фінальної версії законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10, встановлюється мінімальна ціна на землю.

"Ця норма прописана як запобіжник від шахрайських дій відносно власників паїв. Шахраї не зможуть виманити у бабусі пай за гривню. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок не може бути менше їх нормативної грошової оцінки (25-30 тис. грн за гектар )", - сказав він 13 січня.

Крім того, придбати земельні ділянки після запуску ринку можна буде тільки по безналу: покупцеві потрібно буде надати документи про законність походження коштів, за які купується земля. Ці документи будуть перевіряти нотаріуси. Якщо походження коштів на покупку землі не підтвердять, операція стане неможливою.

Раніше заступник глави фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив про те, що на цьому пленарному тижні розгляду законопроекту про ринок землі не буде.

Відзначимо, що під стінами Ради зібралися мітингувальники проти відкриття ринку землі в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше радник прем'єр-міністра України з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак заявив, що існує два сценарії розгляду земельного закону №2178-10 в парламенті.