RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Україна отримала нового прем'єра: фото, відео та всі подробиці засідання Ради

У середу, 4 березня, Верховна Рада України провела позачергове засідання, в ході якого перезавантажила Кабінет міністрів. Прем'єр-міністра Олексія Гончарука відправили у відставку, на його місце призначили Дениса Шмигаля.

"Апостроф" буде стежив за всіма подіями в онлайн режимі.

21:53 Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що генпрокурор України Руслан Рябошапка може бути відправлений у відставку завтра, 5 лютого - голоси для винесення такого рішення у Верховній Раді є.

На вимогу 152 нардепів 5 березня відбудеться позачергове засідання Ради для розгляду питання висловлення недовіри Рябошапці.

Робота Ради на сьогодні закінчена.

19:47 Рада проголосувала за новий Кабмін.

19:17 Фракція "Голос" залишила Раду.

Вакарчук не сумнівається, що в представленому "пакеті" міністрів є гідні люди, але в "такому фарсі" брати участі вони не хочуть, "котів в мішку" вибирати не хочуть. Закликав до совісті всіх голосуючих депутатів.

19:08 Порошенко і Зеленський двічі обмінялися рукостисканнями.

19:06 Як президент розмовляє з народом - відео "Апострофа".

18:59 Новому уряду не вистачає шести членів - віце-прем'єра з питань економіки і віце-прем'єра з питань оборони та міністрів економіки, освіти, культури та аграрного комплексу. Мілованов та Бородянський відмовилися очолювати одне з двох розділених міністерств, які мають утворитися після розподілу Міністерства економіки (Мінекономіки і Мінагро) та Мінкульту (Мінкульт та Мінспорту).

18:38 Олена Шкрум з "Батьківщини" опублікувала скрін документа, в якому вказуються прізвища нового складу уряду.

18:18 Рада України призначила новим прем'єр-міністром Дениса Шмигаля. Дане рішення підтримав 291 нардеп.

18:02 Юлія Клименко з "Голосу" подарувала кандидату на пост прем'єра Денису Шмигалю "кота в мішку".

17:57 Кандидат на посаду прем'єр-міністра України Денис Шмигаль назвав пріоритетні кроки свого майбутнього уряду.

За його словами, новий уряд повинен переглянути бюджет, особливо щодо пенсій. Також Кабмін повинен врегулювати питання зарплат чиновників, погашення заборгованостей перед шахтарями і питання загрози коронавірусу. Він також підкреслив, що уряд продовжить працювати над завершенням війни на Донбасі і поверненням анексованого Криму.

17:37 За міністрів Кабміну будуть голосувати комплексно.

17:32 Почав виступати Шмигаль.

"Посада прем'єра - не просто честь, а й велика відповідальність", - заявив він.

Шмигаль каже, що головні проблеми - тарифи, енергетика, падіння виробництва.

17:24 Зеленський вніс кандидатуру Дениса Шмигаля на пост прем'єр-міністра України.

16:49 Рада відправила Гончарука у відставку.

16:43 Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук розповів під час позачергового засідання Верховної Ради України, чого вдалося досягти Кабінету міністрів за свій часу роботи.

"Українці вже відчувають нашу роботу в своїх платіжках. Ми зробили досить багато. Насправді, ми забезпечили макроекономічну стабільність, у нас рекордно низька інфляція, ми зробили якісне вигідне розміщення єврооблігацій. Ми маємо рекордну кількість об'єктів, які виставили на приватизацію, провели успішні концесійні конкурси", - сказав він, зазначивши, що сподівається на те, що і в подальшому Україна буде йти цим курсом.

16:40 Голова комітету з питань організації державної влади Андрій Клочко рекомендував прийняти відставку Гончарука.

16:18 Зеленський: "При всій повазі до іноземних партнерів... громадяни нашої країни у наглядових радах наших підприємств відчувають себе національною меншиною. Ми не ставимо під сумнів прозорість або ефективність роботи іноземців, ні. Їх ефективність в боротьбі з корупцією. Це питання справедливості і нашого відчуття суб'єктності".

16:10 Зеленський почав звернення до народних депутатів.

"Будь-яка влада робить крок у прірву, коли втрачає три головні речі: пам'ять, слух і зір. Тобто коли влада забуває свої обіцянки і не бачить необхідності в змінах. Це не про нас", - зазначив він.

За словами Зеленського, перемоги Кабміну - низька інфляція, перемога над гральним бізнесом і нелегальними АЗС, немає топ-корупції.

"Але цього мало. Не красти - цього мало. Нові обличчя - цього мало. Потрібні нові мізки і нові серця", - підкреслив він.

16:03 Гончарук прибув до Верховної Ради і зайняв місце в урядовій ложі.

16:00 У ВРУ прибув Арсен Аваков. Він знаходиться в залі і очікує початку позачергового засідання Ради, на якому будуть міняти Кабмін.

15:57 Денис Шмигаль, Олексій Чернишов, Ілля Ємець, Олег Немчінов, Ігор Уманський, Михайло Федоров, Андрій Таран, Денис Малюська, Марина Лазебна, Олег Коростельов, Сергій Бессараб, Вадим Гутцайт, Владислав Криклій та Олексій Резніков подали електронні декларації про майно та доходи за 2019 рік як кандидати на посади міністрів у новому Кабміні.

15:50 У Раді очікують появи Зеленського.

15:45 Зеленський прийшов на засідання фракції "Слуги народу", переконує депутатів підтримати новий склад Кабміну. Все ще не заповнено 4 позиції уряду.

15:24 Нардепи від "Слуги народу" розповіли, навіщо їм потрібен Аваков.

Головний аргумент за те, щоб залишити Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ - це його досвід. Принаймні, саме так вважають у фракції "Слуга народу".

"Він добре розбирається в цій сфері і може брати на себе відповідальність", - підкреслив глава фракції Олександр Корнієнко.

15:07 Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Раді висловити недовіру генпрокурору Руслану Рябошапці. Глава комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський заявив, що за розгляд постанови про відставку генпрокурора проголосувала більшість народних депутатів.

"Надійшла пропозиція про те, щоб рекомендувати Верховній Раді на засіданні визначитися шляхом голосування щодо прийняття рішення або відхилення проекту постанови про висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці", - заявив Монастирський.

Він також підтвердив, що постанова не буде проголосована на засіданні 4 березня.

14:11 Перед позачерговим засіданням Ради буде засідання фракції "Слуги народу" - о 14:30, на ньому буде присутній президент Володимир Зеленський, повідомили джерела "Апострофа".

13:59 Завтра, 5 березня, може пройти ще одна позачергова сесія Верховної Ради, повідомляють джерела "Апострофа".

Зараз збирають підписи депутатів за те, щоб провести сесію завтра о 18:30.

"На цьому засіданні окремо розглядатимуть питання силовиків - Рябошапки і Ситника. Навіщо потрібна ще одна сесія? Очевидно, на Банковій немає впевненості, що сьогодні у них вдасться провести всі голосування результативно", - розповіли в "Слугу народу".

13:47 Відмовилися зайняти нові посади в Кабміні Коростельов, Жуковський і Милованов.

Як повідомили НВ джерела в "Слузі народу", Олег Коростельов відмовився від посади віце-прем'єра з питань оборонної промисловості через вік і бажання займатися виключно КБ "Луч", де він працює керівником.

Роману Жуковському пропонували очолити Міністерство розвитку економіки і торгівлі, але він передумав, бо йому було б цікавіше працювати в Нацбанку.

Тимофій Милованов відмовився очолити аграрне міністерство через особисті причини.

13:35 Менеджер Ахметова може очолити Міністерство енергетики. Це "Апострофу" підтвердили відразу кілька джерел.

"Енергетику віддають Ахметову. Його людина - Іван Плачков - зараз глава наглядової ради "Київенерго", одного з найбільших активів Ахметова. Плюс Плачкова - досвід. Він раніше займав міністерське крісло. Мінус - він людина залежна", - відзначили джерела.

13:28 Глава Мінкульту Володимир Бородянський має намір покинути уряд у разі, якщо буде прийнято рішення по розділенню його міністерства на два відомства - Міністерство культури і Міністерство спорту, повідомляє "Новое время".

13:20 Віце-прем'єр-міністр з розвитку громад і територій України Денис Шмигаль, кандидатура якого буде запропонована на посаду прем'єр-міністра, буде робити акцент на економіці і підтримці промисловості, заявила заступник голови фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Євгенія Кравчук.

За її словами, у монобільшості буде необхідна кількість голосів за відставку нинішнього уряду Олексія Гончарука і голосування за новий Кабмін.

У свою чергу, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко додав, що кандидати на пости міністрів в новому Кабміні і новий прем'єр-міністр Денис Шмигаль "покажуть людям, що ситуація стабілізується".

11:40 У Верховній Раді зареєстрували проект постанови про відставку Гончарука з посади прем'єр-міністра України.

10:20 Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та містобудування вирішив рекомендувати парламенту прийняти відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

09:56 У мережі опублікували фотографію заяви про відставку прем'єр-міністра України Олексія Гончарука. Вже 4 березня українці можуть отримати новий уряд, якщо відставку прем'єра підтримають депутати під час позачергового засідання Ради.

Варто зазначити, що звільнити Гончарука без його заяви, оформленої належним чином, не можна. Увечері у вівторок, 3 березня, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що прем'єр написав заяву про відставку.

У той же час з'явилася інформація, що Гончарук звернувся до Окружного адмінсуду (ОАСК) і просить заборонити розглядати його відставку до розгляду справи по суті. Після появи заяви Гончарука сайт ОАСК перестав завантажуватися. У прес-службі Кабміну назвали цю інформацію фейком.

Відомо також, що під час збору фракції "Слуга народу" 2 березня президент Володимир Зеленський запропонував призначити Дениса Шмигаля прем'єр-міністром.

Детальніше про причини перезавантаження Кабміну читайте в матеріалі "Апострофа": Якби Гончарук став у позу, почалася б війна всіх проти всіх.