RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Гречка і туалетний папір не врятують: про що Зеленський заявив в екстреному зверненні до народу

Президент України Володимир Зеленський звернувся з екстреною заявою до народу через ситуацію зі спалахом коронавірусу і закликав пам'ятати, що від COVID-19 рятує критичне мислення і заходи гігієни, а не гречка і сірники.

Відео його заяви було оприлюднено на сторінці Офісу президента в Facebook.

За словами Зеленського, в Україні три підтверджених випадки захворювання коронавірусом.

"Сьогодні вирішено наступне. Перше - ми закриваємо кордон для іноземців. Будуть закриті прикордонні пункти пропуску для пасажирського сполучення. Два тижні, починаючи з 00:01 16 березня, іноземні громадяни не зможуть потрапити на територію України - ні літаком, ні поїздом, ні автомобілем", - підкреслив він.

Президент уточнив, що виключення - іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, зокрема представники міжнародних організацій і дипмісій. Через два тижні це питання буде розглянуто повторно.

Також Зеленський розповів, що робити громадянам України, які зараз перебувають за межами батьківщини.

"Щодо українців, які зараз перебувають за кордоном. Ті, хто вилетів чартерними рейсами в туристичну подорож, точно повернуться додому згідно з розкладом. Щодо інших громадян України - через три доби ми закриваємо регулярне авіасполучення. За цей час ви повинні повернутися додому", - сказав він.

Ті, хто не встигнуть повернутися, повинні звертатися в українські консульства для того, щоб їх змогли повернути окремими нерегулярними рейсами. Зеленський також закликав українців не виїжджати за межі країни через складну ситуацію з коронавірусом.

"Допомагають прості речі: мити руки з милом. Ретельно і більше 30 секунд. Користуватися дезінфектором, вітатися, не даючи руки, не цілуючи в щоки один одного, тримати дистанцію в один метр. Слід пам'ятати, що гречка, сірники і туалетний папір не рятують від коронавірусу. Потрібні критичне мислення, холодна голова і заходи гігієни. Серед іншого потрібна і інформаційна гігієна. Не ведіться, будь ласка, на провокації інтернет-аферистів, які за гроші хочуть посіяти паніку серед нас, серед українців", - підкреслив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Через кілька днів дізнаємося, чи є коронавірус на Полтавщині - лікар з Кременчука.