RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У "Слузі народу" зробили гучне звернення до Зеленського

Народні депутати з партії "Слуга народу" опублікували спільне звернення до президента України Володимира Зеленського, в якому заявили про неприпустимість домовленостей Контактної групи, які дають представникам ОРДЛО рівні права з представниками України. А також категорично виступили проти поставок води в окупований Крим і підкреслили неприйнятність заяви, що на сході країни - внутрішній конфлікт.

Відповідний текст на своїй сторінці в Facebook розмістив депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв.

Крім того, ініціативу підтримали Єгор Чернєв, Віталій Безгін, Анастасія Красносільська, Лео Герос, Дмитро Наталуха, Анна Бондар, Микита Потураєв, Іван Юнаков, Богдан Яременко, Вікторія Подгорна, Ігор Василів.

Незабаром народний депутат Микита Потураєв повідомив "Апострофу", що з групою колег направляється до Офісу президента України для консультацій. При цьому він не уточнив, скільки народних депутатів знаходяться разом з ним, а також скільки людей підписало заяву.

"Ми зараз заходимо в Офіс президента для консультацій. Вибачте, не можу розмовляти", - сказав він виданню.

У заяві підкреслюється, що парламентарії не можуть не звернути уваги на ряд подій навколо переговорів з Російською Федерацією. Зокрема, особливе занепокоєння викликає рішення про створення Консультативної ради в рамках політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи, в яку увійдуть на рівних правах представники України і ОРДЛО.

"У зв'язку з цим вважаємо за доцільне заявити, що відповідно до положень Закону України "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" №2268 від 2018 року Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію територій у Донецькій і Луганській областях", - сказано в заяві.

Підкреслюється, що на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання владних функцій, діють окупаційні органи влади Російської Федерації.

"Отже, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР, ДНР, ОРДЛО та ін. Всі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також про припинення збройної агресії повинні вестися виключно з Російською Федерацією і її представниками. легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана тільки в тому випадку, якщо вони призначені законними представниками України або законними органами влади нашої держави", - заявили нардепи.

На думку парламентаріїв, створення Консультативної ради на таких умовах може поставити під сумнів закріплену в законодавстві України позицію нашої держави про те, що на сході України відбувається збройна агресія з боку Російської Федерації і продовження санкцій наших західних партнерів.

Депутати звернулися до Володимира Зеленського з вимогою дати доручення представникам України в Тристоронній контактній групі і всім перемовникам України повернутися в рамки законодавства України і не допустити реалізації оприлюднених рішень.

"Також закликаємо президента України Володимира Зеленського зобов'язати делегацію України на переговорах з Російською Федерацією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду України щодо підходів і стану переговорів", - підсумували в заяві.

Нагадаємо, учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську на зустрічі 11 березня підписали домовленості про створення органу, яким фіксується суб'єктність ОРДЛО. У протоколах Росія в статусі гаранта-спостерігача значиться нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Як повідомляв "Апостроф", під час презентації національної платформи примирення та єдності (НППЄ), ініційованої помічником секретаря РНБО Сергієм Сивохо, експерт з комунікативних технологіяй Марина Хацаюк використовувала лексику сепаратистів, поклавши відповідальність за конфлікт на "еліти України і Донбасу".