RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Рада остаточно прийняла "анти­коломойський" закон: що це означає

У середу, 13 травня, Верховна Рада України прийняла "антиколомойський" закон.

270 депутатів проголосували за законопроект № 2571-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", який напередодні закликав підтримати президент Володимир Зеленський.

Завдяки цьому далі неможливі спроби повернути націоналізований "ПриватБанк" колишньому власнику олігарху Ігорю Коломойському.

Зазначимо, що без цього документа Міжнародний валютний фонд відмовлявся обговорювати виділення Києву нового траншу.

Що таке "антиколомойський" закон

Законопроект №2571 - це зміни в банківському законодавстві, які в тому числі стосуються судових розглядів навколо рішень Національного банку України. Закон стосується всіх банків, які збанкрутували внаслідок кризи 2014-2015 років.

У проекті йдеться про екс-власників банків-банкрутів, які дійсно можуть визнати дії держави неправомірними. Наприклад, Нацбанк міг помилково визнати конкретний банк неплатоспроможним.

Новий закон покликаний пом'якшити можливі наслідки поразки держави в судах з екс-бенефіціарами банків. Головна ідея: неправильні рішення держструктур - не привід для скасування їх рішень. І щоб отримати компенсацію за них, потрібно довести свої збитки за допомогою міжнародного аудитора.

Законопроект можна застосувати до ситуації з "ПриватБанком". Перед його націоналізацією в грудні 2016 року він був визнаний банкрутом, оскільки НБУ виявив в банку величезний портфель кредитів, виданих компаніям Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерів. Екс-власник банку оскаржує практично всі дії Нацбанку в той період.

Завдяки нововведенням, які передбачає цей закон, проект отримав неформальну назву - "антиколомойський". Його прийняття істотно підсилює позиції держави в судах з олігархом навколо націоналізації.

Як повідомляв "Апостроф", поки народні депутати України не проголосують за "антиколомойський" закон у другому читанні, переговори з Міжнародним валютним фондом за програмою співпраці неможливі.