RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Рада призначила нового главу Мінкульту: фото і головні факти з біографії

Верховна Рада 4 червня 263 голосами призначила міністром культури народного депутата від "Слуги народу" і главу комітету з інформаційної політики Олександра Ткаченка.

"Апостроф" зібрав основні факті його професійної діяльності та біографії.

На дострокових парламентських виборах 2019 року Ткаченко отримав 9 місце в списку партії Слуга народу. Крім того, він курирував передвиборну кампанію 13 київських мажоритарників від Слуги народу, які перемогли на всіх київських округах. У парламенті він очолив Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Його політична кар'єра до цього була скромною - він лише мав статус радника прем'єр-міністра Віктора Ющенка в 2000-2001 роках.

Ткаченко потрапив в політику з медійного середовища - до депутатства він 11 років керував холдингом Ігоря Коломойського 1+1 media (телеканали 1 + 1, 2 + 2, ТЕТ, Плюсплюс, Бігуді, Уніан-ТВ, 1 + 1 International, сейлз-хаус Плюси і 1+1 продакшн).

Він майже 30 років працював на телебаченні і в продакшен-сфері. Крім 1+1, він очолював студію Нова мова, яка робила телепрограми для УТ-1 і Інтера, був неформальним керівником медіахолдингу Віктора Пінчука StarLightMedia (Новий канал, ICTV, СТБ), працював в Москві заступником гендиректора телеканалу РЕН-ТВ, має досвід в кінодистрибуції і розвитку мережі кінотеатрів. До телебачення працював кореспондентом українського представництва британського інформаційного агентства Reuters в Києві.

Після окупації Криму росіянами в 2014 році і початку війни на сході України Ткаченко став ініціатором бойкоту російських фільмів і серіалів. З 1 листопада 2018 року він перебуває в російському списку санкцій, згідно з яким російські рахунки, цінні папери та майно заморожені, а грошові транзакції з виведення грошей з РФ заборонені.

Олександр Ткаченко до приходу в політику володів 5% Студії 1+1, мав частку в 1+1 Продакшн, торгової компанії Солюшнзн, кінокоманіі Кінолав, продакшені НТМ, Одеській кіностудії, ТОВ Нова кіностудія, кінопрокатних компаніях Синергія і Планета Кіно, телемовниках Квартал ТВ, плюс ТВ і Віжн Медіа, видавництві Кніголав, порталі Бабель, рекламній компанії А.Т. Трейдинг, а також ресторані Баварський двір і Відкритому православному університеті святої Софії-Премудрості. Однак, за його словами, він вийшов з бізнесу, ставши депутатом.

Як повідомляв "Апостроф", 4 червня парламент також призначив на посаду керівника європейського і євроатлантичного напрямку Ольгу Стефанишину.