RU  UA

Смешко висловився про справу генерала Шайтанова і вихід Гіркіна зі Слов'янська

Колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко прокоментував можливу роль генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова, якого звинувачують в тому, що він працював на ФСБ РФ і готував теракти в Україні, у виході ватажка терористів ДНР Ігоря Стрєлкова-Гіркіна зі Слов'янська в 2014 році.

Про це він розповів в програмі Роксани Руно "ВСЕ ПО БЄСПРЄДЄЛУ" на "Апостроф TV".

За словами Смешка, він особисто не знайомий з Шайтановим.

"В мої часи (Смешко очолював СБУ з 4 вересня 2003 по 4 лютого 2005 - "Апостроф") він був в спецпідрозділі СБУ "Альфа", але я з ним не перетинався", - заявив Смешко.

На запитання про те, чи можуть бути Шайтанов і спецпідрозділ "Альфа" причетними до закріплення терористів Гіркіна в Слов'янську (є інформація, що "Альфа" відмовилася знищувати блокпости терористів і завдяки цьому Гіркін закріпився у Слов'янську), Смешко відповів, що "все може бути".

"В мене є інформація, що коли колона Гіркіна (ватажок бойовиків "ДНР" в 2014 році Ігор Стрєлков-Гіркін - "Апостроф") виходила з Слов'янська, в небі були два повністю екіпіровані літаки, які могли просто знищити цю колону. Вони двічі запитували базу про дозвіл на знищення. І двічі отримали негативну відповідь. Після цього один з цих пілотів звільнився зі Збройних сил", - зауважив Смешко.

За його словами, Шайтанов за своєю посадою на той час в "Альфі" не міг вирішувати питання такого рівня.

"Який Шайтанов і яка "Альфа" в той час могли вирішувати політичне питання про недопущення Гіркіна в Слов'янськ? З точки зору знань, як працює система, все може бути. Але я не вірю, що "Альфа" в ті часи могла приймати самостійно рішення про подібні речі", - зазначив Смешко.

Як повідомляв "Апостроф", 4 червня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни розслідування у справі генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова, якого звинувачують в тому, що він працював на ФСБ РФ і готував теракти в Україні.