RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Хто може змінити Шмигаля в кріслі прем'єра: джерело назвало три прізвища

В Офісі президента України підшукують заміну для нинішнього прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якого було призначено на цю посаду півроку тому.

"Апостроф" стали відомі прізвища трьох політиків, які за останніх кілька днів були на співбесіді у Зеленського.

Серед відвідувачів президента помітили колишнього нардепа, екс-главу Одеської ОДА часів президентства Петра Порошенка Ігоря Палицю - одного з найближчих соратників і бізнес-компаньйонів олігарха Ігоря Коломойського. Він - об'єктивно найсильніша кандидатура і здатний самостійно зібрати голоси депутатів під себе і новий Кабмін.

При цьому експерти говорять, що призначення Палиці рівнозначне призначенню прем'єр-міністром Коломойського, що буде вкрай негативно сприйнято як нашими західними партнерами, так і українським суспільством. У разі призначення Палиці урядовий квартал опиниться в зоні постійної політичної турбулентності.

Проти цього призначення яро виступає глава ОПУ Андрій Єрмак, який пропонує свого кандидата - нинішнього голову Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка. Втім, у малодосвідченого колишнього політтехнолога з Києва ще менше досвіду державної служби, ніж у Шмигаля.

Третім претендентом називають віце-прем'єр-міністра, міністра з питань тимчасово окупованих територій Олексія Рєзнікова. Незважаючи на певні зрушення в мирному врегулюванні (зокрема, в питанні перемир'я), віце-прем'єру не вдалося змінити роботу ТКГ, яка зараз, по суті, крім скандалів ні чим не відзначилася.

Його призначення стало б позитивним сигналом для деяких груп впливу. З іншого боку, у нього немає відповідного управлінського досвіду і розуміння економічних процесів.

Поки експерти не можуть спрогнозувати, хто саме стане новим прем'єром.

"Банкова перетворилася на генератор випадкових рішень. І це стосується всього: і висунення абсолютно слабких кандидатів на вибори, і призначення, яким немає логічного пояснення", - поскаржився "Апострофу" нардеп зі "Слуги народу".

І головна проблема - при прийнятті рішень президент все більше орієнтується не на суспільні очікування, а на суто симпатії свого найближчого оточення.

Детальніше про можливі зміни в українському уряді читайте в матеріалі "Апострофа" Генератор випадкових рішень: на Банковій хочуть розпустити весь Кабмін