RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Генератор випадкових рішень: на Банковій хочуть розпустити весь Кабмін

Під Шмигалем захиталося крісло

Під Шмигалем захиталося крісло Фото:

Публічні заяви "слуг" про необхідність заміни економічного блоку в уряді Дениса Шмигаля можуть виявитися лише "першою ластівкою" перед повним перезавантаженням всього Кабміну. Чому в Офісі президента хочуть максимально оперативно провести перезавантаження у високих владних кабінетах, а також імена нових претендентів на посаду прем'єр-міністра з'ясовував "Апостроф".

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля помітно лихоманить. У вівторок, 1 вересня, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент може ухвалити рішення про кадрові перестановки в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства і Міністерстві фінансів. За його словами, на відповідні рішення вплинуть якість роботи цих відомств над держбюджетом, а также ефективність їх роботи в подоланні наслідків кризи, викликаної пандемією коронавірусу. "Я думаю, що переважна більшість економічного блоку (під загрозою відставки, - "Апостроф"). У нас економічний блок представлений міністром економіки і міністром фінансів, я думаю, що, в першу чергу, мова йде саме про цих осіб", - сказав Стефанчук на одному з ефірів.

Глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, в свою чергу, повідомив, що крім економічного блоку уряду "на виліт" стоїть в.о. міністра енергетики Ольга Буславець. "Криза в енергетиці існує? Існує. Криза в економіці існує? Існує. Криза з фінансами і бюджетом існує? Ось вам всі відповіді. Якщо ми не побачимо конкретного швидкого руху і плану, вони будуть змінені", - сказав Арахамія.

При цьому глава фракції додав, що зараз підстав для відставки всього уряду немає, проте парламент готовий піти на такий крок. "Якщо будуть якісь ігрища - "ми своих не здаємо", то підуть все разом", - сказав Арахамія.

За інформацією "Апострофа", погроза глави фракції "слуг" розпустити Кабмін - не порожні слова. Як розповіли нашому виданню джерела у Верховній Раді і Офісі президента, на Банковій цілком серйозно хочуть "обнулити" весь Кабмін. Втім, причини цього рішення абсолютно не стосуються економіки. "Зараз ситуація в країні така, що можна замість Шмигаля поставити Нобелівського лауреата з економіки, але це не змінить ситуацію. Дірка в бюджеті на 300 мільярдів як була, так і буде. Тому економічний провал - лише привід для того, щоб поміняти Кабмін", - розповіло нам поінформоване джерело. За його словами, головною метою є не Шмигаль і не його міністри, які відповідають за економічний напрямок, а... міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "В Офісі президента з самого початку президентства Зеленського хотіли його прибрати. Не виходило. Зараз Андрій Єрмак поставив завдання будь-що вирішити це питання. Заради цього готові пустити "під ніж" весь уряд", - розповів нардеп.

Справа в тому, що інакше Авакова змістити не виходить. Відповідно до закону "Про Кабінет міністрів", Верховна Рада може звільнити міністра з трьох причин - за його власним бажанням, а також за поданням президента або прем'єр-міністра. Подання, судячи з усього, не буде: на Банковій явно не впевнені, що у Верховній Раді знайдеться 226 голосів за відставку "вічного" міністра, який переживає вже четвертого прем'єра при двох президентах. До того ж їм явно не потрібен відкритий конфлікт з главою МВС. А так - зняли весь уряд - і Аваков автоматично опиняється за бортом...

А привід? До 15 вересня Кабмін повинен подати до Верховної Ради проект бюджету на наступний рік. І дуже може статися, що парламент не тільки не ухвалить план уряду, але й висловить йому недовіру. І це незважаючи на те, що падіння економіки зараз поступово зупиняється: прогнози Світового банку демонструють "мінус" 3,5% ВВП, тоді як раніше МВФ прогнозував падіння на 8,2% ВВП.

Про те, наскільки серйозними є наміри Банкової можна судити по тому, що вже зараз ведуться співбесіди з вибору потенційного прем'єр-міністра. "Апострофу" стали відомі три прізвища політиків, які за останніх кілька днів були на співбесіді у Зеленського. Першим назвали колишнього нардепа, екс-главу Одеської ОДА часів президентства Петра Порошенка Ігоря Палицю - одного з найближчих соратників та бізнес-компаньйонів олігарха Ігоря Коломойського. Він - об'єктивно найсильніша кандидатура і здатен самостійно зібрати голоси під себе та під новий Кабмін. Але всі чудово розуміють: призначення Палиці - те ж саме, що призначення прем'єр-міністром Коломойського. Чи варто говорити, що це буде вкрай негативно сприйняте як нашими західними партнерами, так і українським суспільством. У разі призначення Палиці урядовий квартал опиниться в зоні постійної політичної турбулентності.

Проти цього призначення яро виступає Єрмак, який пропонує свого кандидата - нинішнього голову Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка. Втім, абсолютно незрозуміло, за які заслуги цей малодосвідчений колишній політтехнолог з Києва має зайняти цю посаду. За великим рахунком у нього ще менше досвіду державної служби на рівні ОДА, ніж у Шмигаля.

Третім, кого бачили в кабінеті у президента - віце-прем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Незважаючи на певні зрушення в мирному врегулюванні (зокрема, в питанні перемир'я), віце-прем'єру не вдалося змінити роботу ТКГ, яка зараз, по суті, крім скандалів нічим не відзначилася. Однак виникає багато питань до Рєзникова як ймовірного прем'єра. З одного боку, його призначення стало б позитивним сигналом для деяких груп впливу. З іншого - він не має відповідного управлінського досвіду і розуміння економічних процесів. Що може лише погіршити ситуацію.

Спрогнозувати, хто з них стане новим прем'єром - складно. "Банкова перетворилася на генератор випадкових рішень. І це стосується всього: і висунення абсолютно слабких кандидатів на вибори, і призначень, яким немає логічного пояснення", - недавно скаржився "Апострофу" нардеп з "Слуги народу". І головна проблема - при прийнятті рішень президент все більше орієнтується не на суспільні очікування, а на симпатії свого найближчого оточення.

Утім, нагнітання ситуації навколо Шмигаля може дорого обійтися українській економіці і, як наслідок, вдарити по рейтингу президента та його партії. Чим загрожує подібне "перезавантаження" Кабміну (до слова, за нашою інформацією, також скоро можуть "попросити" генпрокурора Ірину Венедіктову, але це - інша історія)? Тим, що Україна залишається без підтримки з боку Міжнародного валютного фонду, який в разі відходу уряду почне переговори з нуля. А отже, радісні заяви голови Національного банку Кирила Шевченка про те, що Національний банк найближчим часом очікує візит місії Міжнародного валютного фонду і черговий транш вже до кінця 2020 року - мимо каси. Щоправда, навіть у разі збереження нинішнього складу Кабміну, від проблем з боку МВФ Україна вже не врятується. Як ми писали раніше, Київ змінив цільове використання коштів, виділених фондом на боротьбу з коронавірусом, перекинувши їх на будівництво доріг, що викликало різку реакцію у Вашингтоні. На думку експертів, це може заблокувати всі спроби України отримати кредитні кошти у МВФ. До чого це ризикує призвести? Знову-таки - до економічного колапсу...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі