RU  UA

Справа нардепа Юрченка: що відомо на даний момент

Народний депутат Олександр Юрченко забарикадувався у своєму будинку і не впускає співробітників НАБУ та САП, які намагаються вручити йому підозру.

Подробиці - у сюжеті випуску Апостроф News о 14:00.

Ще зранку генпрокурор Ірина Венедіктова підписала постанову про підозру нардепу Олександру Юрченку, який був членом фракції "Слуга народу". Причина - ймовірне хабарництво.

"Ми разом із прокурорами САП в цій справі провели декілька годин над вивченням матеріалів цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно - одночасно відповідальність, підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу - тримання під вартою", - заявила Венедіктова.

Пізніше з'явилась і заява Офісу президента. Там дії нардепа засуджують, проте нагадують: його не можна вважати винним, поки цього не встановить суд.

"Свідомо залишаємо в стороні правову складову цієї історії – не в наших повноваженнях надавати суто юридичну оцінку матеріалам кримінальних проваджень, зібраним доказам. Але констатуємо, що з політичної й моральної точок зору, враховуючи наведений НАБУ відеоматеріал, пан Юрченко втратив етичні підстави бути депутатом Верховної ради. Влада - не місце для "плюшок", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що Олександра Юрченка підозрюють у хабарництві. Нібито він вимагав двісті тисяч доларів за внесення потрібних правок до законопроекту. Посередником у перемовинах виступив помічник нардепа - Іван Фіщенко. НАБУ навіть опублікувало відео про те, як народному обранцю та його спільникам передавали частину хабаря.

10-го вересня Фіщенку вручили підозру, а вже за кілька днів суд арештував його з можливістю вийти під заставу у півтора мільйона гривень.