RU  UA

Всеукраїнське опитування від Зеленського: у "Слузі народу" відповіли на головні питання

Всеукраїнське опитування, про яке оголосив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, є ключем до розуміння ставлення народу до багатьох проблем. У ньому буде п'ять питань, одним з яких може бути ставлення українців до медичної реформи, яка всіх не влаштовує.

Про це заявив народний депутат України від фракції "Слуга народу" Олександр Качура в ефірі Апостроф Live.

"У нас в парламенті дуже довго обговорювався цей законопроект. Ми його не з першого разу проголосували на комітеті, тому що були застереження окремих колег. У нас же місцеві вибори. Навіть коли ми напряму написали, що опитування з питань Донбасу і миру не може бути, вони кажуть: ні, воно все одно буде. Мовляв, будуть питання про особливий економічний статус чи ще про щось. Ну просто маніпуляції і не більше того. Я здогадуюся, які це можуть бути питання. Це треба зі здорового глузду, мабуть, виходити. В нас є медична реформа, наприклад, яка всіх не влаштовує, і таким юзером є кожен український громадянин. Я думаю, що саме в цьому контексті і будуть звучати запитання, але я не знаю. Думаю, що президент визначиться і озвучить питання", - наголосив Качура.

За словами депутата, йому, як звичайному громадянину України, хотілося б, щоб із людьми порадилися. До таких питань можна віднести проведення медичної реформи та вік депутатів, які обираються в органи місцевого самоврядування.

"Чи правильно реформа ця проходить, чи неправильно? Чи, можливо, депутати повинні зі старшого віку обиратися? Чи, може, добре, шо вони з 18 років до органів місцевого самоврядування обираються. Тобто ось такі питання було б доцільно поставити, але я точно вам не можу спростувати чи підтвердити, що саме так і буде. Тут у президента є стратегія певна, і він буде її озвучувати. Я в цілому дуже позитивно ставлюся до того, що дійсно з народом України будуть радитися через такі опитування", - зауважив нардеп.

Позитивна сторона цього питання також полягає в тому, що на проведення опитування не треба додаткових видатків, бо воно пройде на місцевих виборах. Якщо говорити про будь-який всеукраїнський плебісцит, на нього треба витратити декілька мільярдів.

"Тут місцеві вибори будуть, в цей день іще опитування проведуть. Найголовніше, що потім ми уже будемо спиратися на думку всієї України, всіх виборців і приймати відповідні рішення. Нам уже ніхто не зможе сказати, що це неправильно. Це тільки одне рішення, наприклад, відкриття ринку землі. Це, зрозуміло, питання для референдуму, але є дрібніші питання, які стосуються, наприклад, якихось реформ. І це буде кілька питань, які можна поставити, отримати на них відповідь, і це буде ключ уже до розуміння, як ставиться до цього народ України. Тобто щоб не раз на 5 років голосували на виборах, коли обираємо парламент чи президента. Це можна кожен якийсь період часу проводити, а не лише під час виборів", - вважає політик.

Консультуватися із громадянами треба зі всіх важливих питаннях, переконаний Качура. Він зауважив, що питання про прозорий ринок землі так само вирішували люди, бо воно було у виборчій програмі Зеленського.

"Якщо говорити щодо тих питань, які в нас були в програмі, то можна сказати, що вже референдум відбувся. Коли люди голосували 73% за президента Зеленського, і там було питання відкриття прозорого ринку землі, ми розуміємо, що народ його підтримав. По інших питаннях треба однозначно консультуватися", - резюмував Качура.