RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна відреагувала на закриття Росією Керченської протоки

Росія оголосила про закриття з 24 квітня по 31 жовтня частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань. В Україні назвали це грубим порушенням права на свободу судноплавства.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна має права регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря", - йдеться в заяві МЗС.

Крім того, цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, РФ не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

Відзначається, що на тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суші, Росія пішла на посилення ескалації в морі. Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і підсилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з цими діями Російської Федерації і вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря", - йдеться в заяві.

МЗС також закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресор з метою скасування рішення про закриття акваторії і припинення ескалації в Азово-Чорноморському регіоні.

Як повідомляв "Апостроф", у ніч з 14 на 15 квітня кораблі РФ в Азовському морі влаштували провокацію, але Україна дала відповідь.