RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Скандал навколо вибухів у Врбетіце: Чехія викине "Росатом" з мільярдного проекту

Після того, як Чехія запідозрила Росію в причетності до вибухів на складах боєприпасів в 2014 році, влада країни вирішила в терміновому порядку виключити зі списку учасників тендеру з будівництва атомної електростанції "Дуковани" російську компанію, яка подала заявку.

Про це пише сайт "Сегодня".

Підозри посилилися

Перший віце-прем'єр і міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек підняв питання про з'ясування справжньої причини вибуху, який стався на складі боєприпасів.

Дана заява офіційно прозвучить 19 квітня на зустрічі глав міністерств закордонних справ країн Євросоюзу. Про свій намір Я. Гамачек написав у Твіттері.

Він вже дав необхідну інформацію послам в ЄС і НАТО, але доповнить її вже на зустрічі міністрів.

Проект АЕС "Дуковани"

В кінці квітня поточного року буде проведено анкетування учасників будівництва нового енергоблоку АЕС "Дуковани". Тільки російський "Росатом" до цього часу буде виключений зі списку тендера. Ян Гамачек зробив акцент на тому, що на дане рішення вплинула висилка російських дипломатів з Чехії.

Проект "Дуковани" почали впроваджувати в 1970 році, уклавши договір з Радянським Союзом. На 2029 рік планувалася споруда нового енергоблоку, терміни закінчення якої - 2036 рік. Крім Росатома, в списку учасників будівництва є південнокорейська, французька і американо-канадська компанії.

Відмова від співробітництва з Росією обумовлений не тільки підозрами в причетності до вибуху, але і закликом Чеського сенату не допускати до конкурсу країни, компанії, які "вороже налаштовані до НАТО".

Як писав "Апостроф" раніше, Чехія видворила з країни 18 російських дипломатівчерез підозри в причетності агентів РФ до вибухів на військових складах в 2014 році.