RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна озвучила "червону лінію" в переговорах по Донбасу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що прямі переговори з ватажками так званих ДНР і ЛНР - це червона лінія, яку Україна не перейде.

Таку заяву він зробив в ефірі програми" HARDtalk "на телеканалі BBC News World у вівторок, 27 квітня.

Коментуючи слова президента РФ Володимира Путіна про переговори по Донбасу, який заявив, що президент України Володимир Зеленський повинен зустрітися з керівниками так званих ЛНР і ДНР, Кулеба назвав це "червоною лінією" для України.

"Це червона лінія, яку ми не перейдемо. Президент дуже твердий у цьому. Ми всі знаємо, що це Росія напала на Україну. Ми всі знаємо, що ключ від врегулювання конфлікту знаходиться в Москві, і ми не будемо розмовляти з їхніми маріонетками", - заявив Кулеба.

Глава МЗС відповів на питання і щодо можливої зустрічі президентів України і Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

"Будемо сподіватися", - зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що всі розуміють, що про завершення війни в Україні і мир треба говорити з Володимиром Путіним безпосередньо. За його словами, головною метою України є проведення саміту Нормандської четвірки, однак, оскільки президент РФ уникає участі в ньому, президент України готовий провести з ним особисту зустріч.

"Наша головна мета - мати повноцінний саміт Нормандської четвірки, тому що для цього є умови. Україна імплементувала всі складові рішення саміту Нормандської четвірки в Парижі від 2019 року. Єдина сторона, що не імплементувала свої зобов'язання - це Росія. Ми повинні говорити з ними, і ми хочемо говорити в Нормандському форматі, але якщо Путін уникає цього формату, президент готовий зустрітися з ним особисто і обговорити, як прибрати Росію з України, як деокупувати наші території і принести мир ", - розповів Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський запропонував розширити "нормандський формат" і залучити до переговорів щодо Донбасу США, Велику Британію і Канаду. Києву слід використовувати як аргумент те, що РФ несе загрозу їм усім, а не тільки Україні.