RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Росію можуть визнати спонсором тероризму: як це позначиться на РФ

Україна у відстоюванні своїх прав в міжнародних судах через агресію Росії на Донбасі буде домагатися визнання РФ державою, що фінансує тероризм.

Таку заяву зробив у програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Ми були першою країною, яка подала позов до Міжнародного суду ООН в межах Міжнародної конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму. І першою країною, проти якої подібний позов був поданий, виявилася саме Росія", — повідомив Єнін.

Заступник глави МЗС наголосив, що українська сторона вже має важливий проміжний результат - Міжнародний суд ООН встановив юрисдикцію у цій справі.

"Таким чином він визнав, що ті факти, які ми привели, дійсно мають місце, і що в межах зібраних нами доказів ми можемо говорити про порушення російською стороною Конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму. Це ще не остаточна перемога, але дуже значний крок до неї", — сказав заступник міністра.

За словами Єніна, одним з епізодів позову проти РФ є справа про збитий у 2014 році в небі над окупованою частиною Донецької області пасажирський літак рейсу МН17. Відтак Росія в суді повинна буде вказати:

  • яким чином екіпаж установки "Бук", який належав 53-ій бригаді ППО російських збройних сил, перетнув кордон України та збив цивільний літак;
  • яким чином російська сторона розслідувала ці злочини;
  • чи є якісь кримінальні процеси, учасниками яких є військовослужбовці, керівництво цієї бригади;
  • "що робити з міністром оборони Російської Федерації Шойгу, який давав прямі вказівки на направлення російських військових підрозділів і постачання зброї на Донбас, і проводив операцію з тимчасової окупації Криму";
  • "що з розслідуванням щодо панів Зюганова і Жириновського, які у відкритих ефірах закликали до постачання зброї або комбатантів на територію конфліктів, на територію Одеської та Донецької областей".

"Що ми будемо мати по фіналу? Мова йде не просто про будь-які фінансові компенсації. Ми говоримо про те, що російська сторона повинна бути визнана державою-спонсором тероризму. А з терористами, як неодноразово заявляв сам Путін, розмов не ведеться. З ними не ведеться ніякий бізнес", — акцентував Єнін.

В разі, якщо суд визнає Росію спонсором тероризму, наслідками для неї можуть стати санкції, які на сьогодні діють відносно Ірану і низки інших держав.

"Вони просто не можуть отримати іноземних інвестицій, доступу до іноземних технологій, торгівля з ними обмежується. Все це буде дуже серйозно збільшувати ціну для російської держави за чинну агресію", — резюмував Єнін.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив, що військові розвідники з ГРУ РФ можуть бути причетні до диверсій на українських військових складах в 2014-2015 роках.