RU  UA

Медведчук завдав Україні шкоду: суддя КСУ зробив важливе зауваження

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого Печерський суд відправив на цілодобовий домашній арешт, може бути обвинувачений за кількома діяннями по статті ККУ "Державна зрада". Зокрема, телеканали нардепа завдавали шкоди інформаційній безпеці країни.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

"Зараз важко говорити про обвинувачення Віктора Медведчука в державній зраді, оскільки ми не бачили обвинувальний акт і не знаємо, що в ньому написано. До нас лише за чутками або зі ЗМІ доходить інформація про те, що саме інкримінують Медведчуку, тому все це є лише інтерпретацією. Потрібно бачити і читати сам документ", - розповів Шишкін.

Він звернув увагу, що українським законодавстом передбачено перелік діянь, які можна назвати шкодою державі.

"В статті 111 (Кримінального кодексу України - "Апостроф") йдеться про державну зраду. Кожне слово, особливо коли йдеться про диспозицію в кримінальному законодавстві чогось варте, а може вартувати і життя, і свободи, і гідності. В законі йдеться про навмисні діяння, вчинені на шкоду: шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці держави. Причому, кожне з цих діянь може мати окремий і самостійний характер", - розповів суддя Конституційного Суду Україниу відставці.

На думку Шишкіна, можна говорити про декілька вчинених Медведчуком діянь на шкоду Україні.

"Якщо зараз проаналізувати діяльність телеканалів Віктора Медведчука, які зараз заборонили, то точно можна говорити про завдання шкоди інформаційній безпеці України. Це його канали тиражували наративи Кремля про громадянську війну в Україні, чим завдавали шкоди інформаційній безпеці України

Я можу здогадуватися про суть обвинувачення Медведчуку, бо я ж не знаю, що саме цому пред'явили. Було згадано про передачу Медведчуком інформації в Росію про розташування підрозділів ЗСУ, це може бути пункт статті 111 про завдання шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності. Однак говорити про це можна після того, коли буде оприлюднено обвинувальний акт Медведчуку", - резюмував Шишкін.