RU  UA

"Всі вивчили урок 2008 року": дипломат розповів, який сигнал ЄС і США дали Україні щодо Донбасу

Незважаючи на так зване відведення військ від українських кордонів, небезпека, що Росія може напасти, не минула.

Таку думку в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV висловив дипломат, громадський і політичний діяч Василь Філіпчук.

Він зазначив, що ніхто не знає на що готовий піти президент Росії Володимир Путін.

Протягом останніх місяців, особливо останніх тижнів, від європейських і американських дипломатів звучить чіткий неофіційний сигнал Києву: "Не давайте росіянам ніякого приводу для того, щоб почалася агресія".

"Такого спокою і впевненості в тому, що Росія не нападе - немає. Всі вже вивчили урок 2008 року. Ніхто не вірив, що Путін нападе на Грузію. 2014 рік. Ніхто не міг повірити, хоча ці сигнали були - мені особисто ще задовго до Майдану говорили про те, що є ймовірність Майдану і після цього може бути повноцінна війна і захоплення Криму - але ніхто і я, зокрема, не вірив, що Путін міг на таке піти", - сказав Філіпчук.

Дипломат наголосив, що вже цих двох випадків досить для того, щоб навіть найбільш легковажних політиків переконати в тому, що не можна розслаблятися.

"Хочеш миру - готуйся до війни. Треба кожну секунду бути готовим до того, що може щось трапитися. Треба бути дуже обережним, щоб, не дай Бог, не дати привід Путіну", - резюмував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін чекає: США і Європа дали Україні чіткий сигнал.