RU  UA

Зеленський відкрив скриньку Пандори: суддя КСУ вказав на важливий момент в справі Тупицького

Указ президента Володимира Зеленського щодо голови КСУ Олександра Тупицького може мати катастрофічні наслідки для України. Він автоматично скасовує всі рішення КСУ з підписом Тупицького, зокрема, рішення про невизнання незаконного референдуму в Криму.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

"Президент Зеленський не мав повноважень відсторонювати від посади голову Конституційного Суду України Тупицького. Це 100-відсотково антиконституційний указ, по суті це звільнення судді, що не передбачено законодавством України. Особливо з формулюванням про скасування указу Януковича про призначення Тупицького та інших суддів КСУ", - зазначив Шишкін.

Він звернув увагу на те, що КСУ назвав указ Зеленського юридично нікчемним - таким, який неможливо виконати.

"Указ Зеленського відкриває скриньку Пандори. В 2014 році Конституційний суд визнав антиконституційною постанову ВР АРК по незаконному референдуму і скасував її. Доповідачем по цьому питанню був Тупицький. Скасування указу Януковича про призначення Тупицького і Касмініна говорить про те, що вони незаконно займали свої посади і всі ці рішення є незаконними", - пояснив Шишкін.

За словами Шишкіна, за логікою Зеленського всі рішення КСУ з підписом Тупицького стають нікчемними.

"Це автоматично означає, що неконституційним є указ Зеленського про розпуск парламенту в 2019 році, позачергові вибори призначені в порушення Конституції, а депутати ВРУ 8-го скликання обрані у незаконний спосіб. Ось така скринька Пандори", - резюмував суддя КСУ у відставці.