RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Російські паспорти на Донбасі: журналіст вказав на величезну помилку з боку України

Україна повинна визнати російські паспорти жителів окупованого Донбасу, інакше люди з такими паспортами можуть увійти у владу після звільнення цих територій. Також країна потребує інституті негромадянства.

Про це "Апострофу" заявив журналіст, колишній в'язень донецького концтабору "Ізоляція" Станіслав Асєєв.

"З моєї точки зору, була допущена величезна помилка, коли ми не визнали ці паспорти як держава. Тобто незрозуміла тут політична складова - паспорти видаються на окупованій території й, природно, ми їх не повинні визнавати як держава Україна", - сказав він.

Однак, якщо завтра ця територія разом з людьми повернеться під контроль України, їй доведеться мати справу з 600 тисячами осіб з російським громадянством, яке визнається Росією.

Асєєв зауважив, що через невизнання Україною російських паспортів жителів ОРДЛО, російські громадяни, які є переконаними прихильниками "руського мира", зможуть зайняти будь-яку посаду в державі. І Україна не зможе цьому перешкодити.

"Якби це був громадянин Росії, ми б могли сказати, що, звичайно, громадяни іноземної держави, тим більше з якою ми воювали або воюємо, не мають права займати державні посади. Зараз цього механізму немає", - сказав він.

На думку Асєєва Україні потрібен інститут негромадянства як в балтійських країнах. Люди, які отримали такий статус, повинні мати ті ж права, що і громадяни України, крім права обирати та бути обраними.

"Але знову ж для цього потрібно довести, що у них є громадянство Російської Федерації. Поки ми їх не визнаємо, ми не можемо їх позбавити просто українського паспорта і залишити взагалі без паспортів. Тут немає ніякої юридичної основи для цього", - резюмував Асєєв.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Точка неповернення в ОРДЛО буде пройдена через 10 років - Станіслав Асєєв