RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Реінтеграція окупованих територій Донбасу: американський експерт пояснив, у чому складність

Для України важливим залишається питання деокупації територій, припинення бойових дій і встановлення миру в ОРДЛО. Однак через те, що Донбас зараз перебуває під сильним впливом російської пропаганди - його буде важко реінтегрувати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів американський професор Девід Вільямс.

Експерт зазначає, що все має відбуватися мирним шляхом - вже після того, як там припиняться військові дії і не буде іноземної військової присутності. Сама реінтеграція має здійснюватися в результаті конституційного інкременталізму (стратегія процесу прийняття політичних рішень, що передбачає, що дані рішення погано узгоджуються з реальною політичною ситуацією, - "Апостроф").

"Звісно, Росія впливає на поточну ситуацію. І головним завданням, яке рухає російським урядом, є дестабілізація України. Росія намагається дестабілізувати багато демократичних країн в світі", - зазначає Вільямс. За його словами, необхідно розуміти, що на Донбасі є як проросійськи налаштовані люди, так і проукраїнськи налаштовані люди. І рішення проблеми в довгостроковій перспективі має базуватися не тільки на перемир'я, але також і на загальному залученні суспільства до визначення рамок нової конституції.

"Треба рухатися до визначення цих рамок, проводити великі переговори про це. Це було б дуже добре для України. Тому що тут ніколи не було загальнонаціонального процесу по залученню людей до написання Конституції. І українцям буде дуже корисно відчути, що саме вони беруть участь в створенні конституції, а не хтось її нав'язує ", - підкреслив аналітик.

У той же час, Вільямс зазначає, що на загальнонаціональне написання конституції впливають три фактори. Перше - це спроба сильних чиновників впливати на людей. Друге - це фактор олігархів. Третє - це відсутність інтересу у населення, якого більше турбує безробіття або корупція.

країна має всі три складові. Але питання Донбасу робить цей процес ще складніше", - заявив Вільямс.

Детальніше читайте в інтерв'ю "Апострофа": Україна - одна з країн, де ведеться війна за цивілізацію - американський професор