RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Мовчав у ганчірочку, але "нагорода" знайшла героя: реакція соцмереж на санкції США проти Портнова

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Портнова за використання корупції для впливу на судову та правоохоронну системи в Україні. Санкції передбачають заборону на в'їзд до Штатів та блокування всіх фінансових активів підсанкційної особи в банках США.

Соцмережі активно відреагували на санкції проти колишнього чиновника часів президента Віктора Януковича. Політики, політологи та журналісти діляться думками про майбутнє Портнова, а також публікують досить уїдливі картинки на злобу дня.

"Нагорода знайшла свого героя. Прижиттєво… Саме Портнов є автором системи, яку ми досі не можемо реформувати. От вже американці непрозоро натякнули, що система ця злочинна, якщо немає довіри до власних людей, які через неї щодня страждають", - пише на своїй сторінці у Facebook екс-секретар РНБО Олександр Данилюк.

Він нагадав, що Портнов успішно співпрацював із кількома адміністраціями президентів України, зокрема з Офісом Зеленського.

"Але звідки така самовпевненість, що правду можна приховати. Мінфін США бачить все. "Герої", я вам про це не раз говорив і попереджав. Приймайте", - додав Данилюк.

"Всупереч очікуванням багатьох, анонсовані Крістін Квін санкції Мінфіну США "щодо осіб, пов'язаних з корупцією", торкнулися українців лише Андрія Портнова та його фонду, - пише у своєму Telegram-каналі політтехнолог Олексій Голобуцький. - А поки що - Портнов. Який і так з 2 липня мовчить у ганчірочку навіть на своєму розкрученому телеграм-каналі на 138,5 тисячі підписників. Зараз, мабуть, взагалі зникне з усіх радарів".

"Останні пів року Портнов намагався бути максимально непомітним і не публічним. Але не допомогло", - іронізує журналіст та блогер Денис Казанський.

"Чоловік добалакався. А як щодня садив Порошенка. А тепер США ввели санкції проти одіозного юриста Віктора Януковича Андрія Портнова", - пише Telegram-канал "Путч"

"І саме цій особі ДБР зливало всю інформацію щодо опозиції... Крім того, Андрій Портнов був першим, хто повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського. Такими темпами під санкціями скоро може виявитися навіть сам Андрій Єрмак ", - припускають творці каналу.

"Якщо дивитися на офіційне повідомлення, то йдеться про причетність пана Портнова до різних корупційних схем і перешкоджання демократичному розвитку України. Зокрема, йому згадується і 2019 рік, коли він намагався якось повернутися та вплинути", - заявив у коментарі сайту "Апостроф" Ігор Петренко, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень

Він пригадав діяльність Портнова на посаді заступника голови Адміністрації президента Януковича, його участь у виборах 2010 року тощо.

"Тобто багато моментів, про які ми можемо говорити. Тому я не думаю, що в топі цього є те, що Портнов є якимсь проросійським політиком, оскільки я думаю, що у нас є яскравіші представники цього табору в Україні - той Медведчук, Бойко, Рабинович, Кива", - продовжив політичний експерт.

На його думку, найімовірніше, йдеться про участь у корупційних схемах, а включення Портнова до списку санкцій - це ніби в навчання всім людям, які проводять подібну діяльність, і того, що їх може очікувати.

Сам Портнов також відреагував на рішення Мінфіну США. "Рішення про санкції я вважаю такими, що суперечать тим принципам, які декларують самі США. Нема ні пояснення причин, ні можливості мені захистити і відстояти свою позицію в змагальному процесі", - заявив він.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що керівник центрального штабу "Національного корпусу" Максим Жорін назвав Андрія Портнова ідеологом "ватної" помсти і "боягузливим пацюком".