RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Конфлікт Зеленський-Ахметов: хто постраждає найбільше

Понад три тижні триває публічний конфлікт між президентом Володимиром Зеленським та Рінатом Ахметовим, найбагатшою людиною України.

Поки що жодна зі сторін не має наміру поступатися, тому сайт "Апостроф" спробував розібратися, чи можливий компроміс і хто стане головним потерпілим.

На думку політолога Петра Олещука, протистояти владі Ахметову не цікаво, але лише поки вона відповідає його очікуванням та інтересам.

"У нинішніх умовах відповідати інтересам Ахметова – згубно для президента Зеленського. Адже олігарх хоче, щоб тарифи на електрику зростали, а це один із критеріїв, за якими виборець Зеленського його оцінюватиме. Тобто, протистояння закладено об'єктивно", - каже політичний експерт.

За його словами, можливий компроміс: Ахметов поступається питаннями тарифів, впливу на політику, а Зеленський відмовляється від історії з деолігархізацією.

"Жоден із суб'єктів протистояння не вважає за потрібне для себе йти на якісь поступки. Тому перспектив для нормалізації поки що нема" , - вважає Петро Олещук.

Політичний аналітик Ярослав Макітра, навпаки, вважає, що можливість досягнення компромісу Банкової та олігарха залишається.

"Президенту воювати з усіма олігархами, окрім Ахметова, все-таки було б складно, і поки що жодних конкретних дій проти них Банкова не робить - навіть щодо Порошенка, за яким є кримінальні провадження, але нема якихось обмежень. Скажімо, його до і досі пускають на Донбас, у розташування ЗСУ. І таких прикладів чимало", - зазначив експерт.

У конфлікті Ахметова та Зеленського "червоні лінії" поки що не перейдено – "маски-шоу" на підприємствах найбагатшого українця поки що нема. Медіа-атака на владу з боку Ахметова - досить яскрава і потужна, але все ж таки поки не переступає певних меж. А отже, вважають експерти, точку неповернення ще не пройдено.

Важливо наголосити, що ні Ахметов, ні Зеленський не звикли відступати у разі тиску на себе. Тобто якщо конфлікт погіршиться, зупинитися вже не вийде. Головним же постраждалим у такій ситуації, поза всяким сумнівом, виявиться українське суспільство.

Більше читайте в статті на "Апострофі": Троє проти одного, чи встоїть Зеленський