RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Троє проти одного: чи встоїть Зеленський

У конфлікті Ахметова та президента Зеленського "червоні лінії" поки не перейдено

У конфлікті Ахметова та президента Зеленського "червоні лінії" поки не перейдено Фото: Апостроф

Поки всі збирали чутки про литовську зустріч Ріната Ахметова зі строкатою компанією постійних гостей його телеканалів - Дмитра Гордона, Володимира Гройсмана, Євгена Комаровського та Арсена Авакова, в Україні проходила анітрохи не менш визначна подія, яка вже в найближчому майбутньому може змінити розклади вітчизняного політичного ладншафту. Про подробиці цієї зустрічі читайте у матеріалі "Апострофа".

Трійка проти президента

Про те, що неформальний союз проти Банкової та єдиного лояльного до неї олігарха Ігоря Коломойського – не за горами, говорили давно. Як стало відомо "Апострофу" від трьох незалежних один від одного джерел, близько трьох тижнів тому відбулася знакова зустріч, на якій були присутні головні "важковаговики" політичного та бізнес-життя - згаданий вище Рінат Ахметов, глава ОПЗЖ Юрій Бойко, а також глава "Євросолідарності" Петро Порошенко.

Шановні представники українського політико-бізнесового середовища розмірковували, як їм "заспокоїти" президента Володимира Зеленського. "Стара гвардія", втім, має зуб не тільки на президента: винуватцем усіх бід там вважають Ігоря Коломойського, який стояв за приходом до влади Зеленського в 2019 році.

"Володимир Олександрович - несистемний політик, який почав бездумно ламати, нехай, неідеальну, але досить стійку систему в країні. І це зараз призводить до вкрай негативних наслідків", - розповіло інформоване джерело, яке повідомило нам про подробиці цієї зустрічі.

До речі, непрямим доказом різкого потепління відносин між учасниками наради стало різке збільшення інтенсивності в появі Юрія Бойка на телеканалах Ріната Ахметова. Справа в тому, що "газовик" Бойко традиційно перебував далеко не в найкращих відносинах з Рінатом Ахметовим, і конфлікти призвели до розколу Опоблоку ще восени 2018 року.

Цікавим є і новий меседж, який озвучує лідер ОПЗЖ: Україні, мовляв, потрібна парламентська форма правління, з президентами треба "зав'язувати", і "найімовірніше, останнім президентом стане Володимир Зеленський". Втім, у нинішньому скликанні парламенту знайти голоси за зміну Конституції під озвучену ідею нереально, немає впевненості й у тому, що їх можна буде назбирати й у наступному скликанні. З іншого боку, ці заяви слід оцінювати як сигнал Банковій.

Юрій Бойко та Дмитро Разумков Фото: УНІАН

Яким може бути головний напрямок удару, щоб утихомирити Банкову? Очевидно, ключовим питанням є контроль над Верховною Радою та остаточне вирішення питання щодо монобільшості. Крім роботи з фракцією "Слуги народу", яка буквально з кожним днем втрачає кондиції, важливим є й послаблення депутатських груп-попутників - зокрема, "Довіри", яку контролюють аграрні магнати Андрій Веревський та Віталій Хомутинник.

Втім, експерти поки що скептично налаштовані щодо ймовірності остаточного розвалу монобільшості.

"Від монобільшості вже відпали найслабші частини – зокрема, ті, хто орієнтувався на Разумкова. А групам-сателітам, звичайно, все одно з ким співпрацювати, але поки що влада у Зеленського і він впливає на ухвалення бюджету та всього, що пов'язано з якимись бюджетними програмами - не думаю, що у них є якась мотивація йти на конфлікт. Потрібно запропонувати групам щось дуже серйозне, важливіше, ніж вони мають зараз, співпрацюючи з владою, щоб змінити їхню мотивацію. Чи зможуть опозиціонери запропонувати щось таке – невідомо", - каже "Апострофу" Петро Олещук.

За словами його колеги Ярослава Макітри, монобільшості у форматі "президентська фракція вирішує все" де-факто вже не буде, оскільки після формування групи у Разумкова у "слуг" не завжди вистачало голосів на власні ініціативи.

"Створення групи Разумкова посилило позиції депгруп "Довіра" та "За майбутнє", і що можуть пообіцяти депутатам цих груп, які звикли бути з владою, в обмін на їхні "золоті акції" - я не уявляю. Конфлікт із владою не вигідний а ні "Довірі", ані "За майбутнє", - вважає експерт.

Хто відступить першим?

Як би там не було, конфлікт між Ахметовим та Зеленським триває, і поки немає якихось кроків, які давали б зрозуміти, що можливий якийсь компроміс між сторонами. Хоча Ахметов спочатку не був налаштований протистояти Банковій.

"Протистояти владі Ахметову не цікаво, але тільки поки вона відповідає його очікуванням та інтересам. У нинішніх умовах відповідати інтересам Ахметова – згубно для президента Зеленського. Адже олігарх хоче, щоб тарифи на електрику зростали, а це один із критеріїв, за якими виборець Зеленського буде його оцінювати. Тобто, протистояння закладено об'єктивно. Звичайно, можна запропонувати якийсь компроміс. Наприклад: Ахметов поступається в деяких моментах, пов'язаних з тарифами, впливом на політику, в обмін на це Зеленський відмовляється від історії з деолігархізацією, але мені це зараз здається умоглядним і малоймовірним, тому що жоден із суб'єктів протистояння не вважає за потрібне для себе йти на якісь поступки. Тому перспектив для нормалізації поки що немає", - вважає Петро Олещук.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Водночас, Ярослав Макітра вважає, що можливість досягнення компромісу Банкової та олігарха все ще залишається.

"Президентові воювати з усіма олігархами, а також з Ахметовим, все-таки було б складно, і поки що жодних конкретних дій проти них Банкова не робить - навіть стосовно Порошенка, щодо якого є кримінальні провадження, але немає якихось обмежень. Скажімо, його досі пускають на Донбас, до ЗСУ. І таких прикладів багато", - зазначив експерт.

Схоже на те, що в конфлікті Ахметова та президента Зеленського "червоні лінії" поки що не перейдені – "масок-шоу" на підприємствах найбагатшого українця поки що немає. Медіа-атака влади з боку Ахметова - доволі яскрава і потужна, але все ж таки поки що не переступає певних кордонів. А значить, вважають експерти, точку неповернення ще не пройдено, хоча це і може статися, якщо почнеться повномасштабна та планомірна "диверсія" щодо остаточного добивання монобільшості у Верховній Раді. Тоді ми можемо стати свідками застосування повного набору контраргументів із боку держмашини Банкової. Там, до речі, збирають союзників навколо себе: за даними, що заслуговують на довіру, глава ОП Андрій Єрмак регулярно проводить зустрічі в будівлі, де знаходиться знаменитий столичний бутік "Санахант": там його не раз бачили з різними впливовими персонажами, зокрема з Сергієм Льовочкіним.

Важливо наголосити, що ні Ахметов, ні Зеленський не звикли відступати у разі тиску на себе. Тобто якщо конфлікт погіршиться, зупинитися вже не вийде. Головним же постраждалим у такій ситуації, поза всяким сумнівом, виявиться українське суспільство.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів