RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Нові переговори Байдена з Путіним: всі подробиці

У четвер, 30 грудня, пізно увечорі відбудуться нові переговори президента США Джо Байдена та його російського колеги Володимира Путіна. Серед тем - Україна та майбутні дипломатичні контакти з РФ.

Термінова онлайн-зустріч має відбутися на прохання російської сторони, заявила прес-секретар Ради національної безпеки Емілі Хорн. Глава американської адміністрації погодився на неї, тому що "коли справа доходить до Росії, немає жодної заміни прямого діалогу двох лідерів".

Розмова Байдена з Путіним запланована на 15:30 за східним часом США (у Москві в цей час буде 23:30, у Києві – на годину менше). Вона стане другим прямим контактом між двома лідерами у грудні 2021, оскільки США продовжують чинити тиск на Росію, щоб вона скоротила свою велику військову присутність поблизу кордонів України.

Телеканал нагадав, що 100 тисяч російських військовослужбовців все ще розміщено біля наших рубежів, і представники розвідки США попередили Україну та союзників, що Росія може планувати розпочати атаку вже у січні.

Як йдеться у заяві Білого дому, адміністрація Байдена веде активні переговори з європейськими союзниками та партнерами, консультуючись і координуючи спільний підхід у відповідь на нарощування військової потужності Росії на кордоні з Україною. У переговорах, окрім Києва, задіяні ОБСЄ, Євросоюз, НАТО та "Бухарестська дев'ятка" (Румунія, Болгарія, Чехія, Угорщина, Словаччина, Польща, Естонія, Латвія та Литва).

За словами журналіста Джека Детча, який посилається на чиновника у Білому домі, Байден вимагатиме від Путіна, щоб понад 100 тисяч російських військовослужбовців, зосереджених біля кордонів України, повернулися до місць постійної дислокації.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що США та Росія призначили на 10 січня переговори, темою яких буде стягування РФ військ до українських кордонів.

Джерело AFP у Службі національної безпеки США заявило, що Вашингтон активізує співпрацю з Москвою. Після переговорів 10 січня, на 12 січня заплановано зустріч представників НАТО та Росії. Наступного дня, 13 січня, мають відбутися переговори ОБСЄ та РФ.

Раніше також повідомлялося, що на переговорах Байдена з Путіним 7 грудня американський лідер дав зрозуміти хазяїну Кремля, що США готові відповісти "рішучими економічними й іншими заходами на військову ескалацію в Україні".

Також Байден зазначив, що Путін має зробити кроки на шляху "до деескалації навколо України та повернення до дипломатії". На завершення переговорів Путін та Байден пообіцяли, що їхні "команди продовжать діалог щодо України".