RU  UA

​Обмін полонених “всіх на всіх”: переговорник щодо Донбасу назвав серйозну проблему

Обмін заручниками "всіх на всіх" почнеться тільки після комплексного політичного врегулювання конфлікту на Донбасі. Таку умову було озвучено представником Росії на останньому засіданні Тристоронньої контактної групи.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів представник України від Донецька у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш.

Так він прокоментував те, чи порушується на ТКГ питання обміну полоненими і чи варто очікувати прогресу в цьому найближчим часом.

Сергій Гармаш наголосив, що озвучена умова є серйозною проблемою, яка блокує можливий обмін. За його словами, комплексне політичне врегулювання конфлікту у найближчі роки навіть уявити складно. Більше того - упродовж восьми років триває дане комплексне політичне врегулювання. Однак прогресу за цим напрямком не видно. Україна чекає від Росії взяття на себе відповідальності та визнання себе стороною конфлікту.

"Кажуть, що почнуть обмін "всіх на всіх" після комплексного політичного врегулювання конфлікту на Донбасі - ось остання фактично цитата з останнього засідання ТКГ, озвучена так званим "представником" Росії з Луганська, товаришем Дейнего. Зрозуміло, що повне, комплексне політичне врегулювання конфлікту - у найближчі роки важко навіть уявити. Ми вже 8 років займаємося комплексним політичним врегулюванням, та прогресу в цьому напрямі не видно. Принаймні поки Росія не захоче взяти на себе відповідальність і назвати себе стороною конфлікту. Тому казати про перспективи мені дуже складно", - зауважив Гармаш.

Також він вважає, що Російська Федерація використовує українців як заручників для виконання Україною своїх політичних вимог.

"Давайте говорити відверто. РФ використовує наших людей як заручників - для виконання нами її політичних вимог. Оскільки її вимоги є нездійсненними, тому що вони загрожують втратою суверенітету України де-факто – все дуже складно, все залежатиме від якихось тактичних інтересів Росії, пов'язаних з геополітикою. Наприклад, переговори Путіна та Байдена", - наголосив переговорник.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Обмін полоненими? Росія не віддає нам навіть тяжко хворих - представник ТКГ з Донбасу