RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Перемовини Байдена з Путіним: про що трубить Кремль і мовчить Білий дім

У четвер, 30 грудня, відбулися телефонні перемовини між президентами США та Росії, Джо Байденом та Володимиром Путіним. Після їх закінчення Білий дім та Кремль опублікували відповідні прес-релізи, проте офіційні заяви Москви та Вашингтона вкрай відрізняються одна від одної.

"Апостроф" розбирався у відмінностях офіційних заяв США та Росії за підсумками перемовин двох президентів.

Так, відповідно до версії Кремля, Джо Байден кілька разів наголошував у ході бесіди з Путіним, що "ядерну війну не можна починати, також її не можна і виграти". Тим часом, відповідно до версії Білого дому, президент США не згадував про це.

Також у Кремлі заявили про те, що у Вашингтоні "розуміють занепокоєння Росії", але Байден готовий продовжити діалог із Путіним. Водночас у Білому домі заявили - Байден дав ясно зрозуміти Путіну, що США та їхні союзники не залишать Україну "віч-на-віч" з Росією, а у разі вторгнення РФ отримає нові санкції.

Крім того, за версією Кремля, Путін заявив, що Росія "поводитиметься так, як поводилися б США у питаннях забезпечення своєї безпеки". Проте, за версією Білого дому, Байден не відреагував на цю "ключову думку" Путіна.

Ми нагадаємо, що представник служби національної безпеки Білого дому повідомив, що керівництво США активізує співпрацю з Росією. Так, 10 січня відбудуться переговори США та Росії, темою якої буде стягування РФ військ до українських кордонів. Після цього на 12 січня заплановано зустріч представників НАТО та Росії. Наступного дня, 13 січня, мають відбутися переговори ОБСЄ та РФ.