RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

​Протести у Казахстані: з'явилася перша офіційна реакція України

Україна вперше офіційно відреагувала на протести у Казахстані, які тривають там з початку 2022 року. У зовнішньополітичному відомстві заявили, що засуджують насильство та пильно стежать за розвитком ситуації.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства закордонних справ у Facebook.

У МЗС висловили співчуття у зв’язку із загибеллю громадян цієї країни та наголосили на важливості вжиття максимальних заходів з деескалації ситуації, гарантування дотримання прав людини, а також забезпечення відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури та систем зв’язку в країні.

"Засуджуємо насильство, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв’язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов’язують багаторічні зв’язки дружби і взаємної поваги... У цей критичний час для народу Казахстану зараз надзвичайно важливо вжити максимальних заходів задля деескалації ситуації і уникнення подальшого насильства", - йдеться у повідомленні.

Також у відомстві прокоментували розгортання в Казахстані іноземних військових сил з домінуванням російського військового контингенту на запрошення казахстанської влади, зауваживши, що "взяли це до уваги", і що їх перебування не повинне перевищувати визначений термін.

"Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну", - додали в МЗС.

Як писав раніше "Апостроф", президент Росії Володимир Путін назвав Казахстан, де тривають масові протести, своєю домівкою, наголосивши на важливості недопущення розгойдування ситуації в країні.