RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вторгнення Росії в Україну: фахівці назвали одразу кілька сценаріїв

Західними експертами розглядається кілька найбільш ймовірних сценаріїв нападу Російської Федерації на Україну. Це випливає з поточної дислокації російських військових біля українських кордонів.


Про це інформує агенція Reuters.

За даними агентства, на кордоні з Україною зосереджені 60 тисяч - 100 тисяч військових РФ. Їх кількість може сягнути 175 тисяч. Як вважають американські офіційні особи, Росія може здійснити напад вже в січні, коли морозний ґрунт дозволить бойовій техніці вільніше пересуватися.

Як зазначають аналітики, поточна дислокація військових РФ є універсальною, яка залишає такі сценарії нападу: ескалація на Донбасі, удар із Криму, атака з кількох напрямків, ракетні удари, а також кібератаки.

Ескалація ситуації на Донбасі

Це найбільш ймовірний варіант можливого вторгнення в Україну. Проросійські бойовики можуть вдатися до провокації українських військових та попросити керівництво РФ військової допомоги. Так стверджує джерело, знайоме з думкою Міністерства оборони Росії, повідомляє агентство.

У такому разі Росія може спробувати захопити прибережні райони на Азовському морі. Це дозволить створити сухопутний міст із Ростова-на-Дону через Донбас до Криму, каже директор відділу досліджень міжнародної безпеки аналітичного центру RUSI у Лондоні Ніл Мелвін.

Удар із Криму

Такий варіант дозволить російським військовим захопити територію до Дніпра, що стане природною перешкодою проти українського контрнаступу. Також атака з Криму та захоплення лівого берега Дніпра дозволить встановити контроль над каналом, що постачав прісну воду на кримський півострів. Так вважає директор польської консалтингової компанії Rochan Конрада Музики.

Атака з кількох напрямків

Таке вторгнення може передбачати поступ у північно-східну частину країни. Російські війська можуть увійти з території Білорусі. Це дозволить швидко просунутися до Києва.

А захоплення півдня країни може відрізати Київ від узбережжя та присутності НАТО у Чорному морі. Цей варіант найдорожчий як в економічному плані, так і з точки зору втрат людських життів. Однак, експерти вважають цей сценарій найменш ймовірним.

Ракетні удари/кібератаки

Певні сценарії вторгнення можуть включати і ракетні удари, а також кібератаки на критично важливу інфраструктуру.

Як писав раніше "Апостроф", у Білому домі повідомили про наявність доказів того, що Росія підготувала бойовиків в ОРДЛО для проведення провокацій на Донбасі. Там зазначили, що Кремлю потрібна підстава для повномасштабного вторгнення в Україну.