RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Панікувати чи ні? Головні тези брифінгу РНБО з нацбезпеки

У понеділок відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України – на порядок денний було винесено питання забезпечення безпеки країни від внутрішніх та зовнішніх загроз, а також питання економіки, енергетики та коронавірусу.

"Апостроф" публікує основні тези, які прозвучали з вуст промовців.

Секретар РНБО Олексій Данилов зазначає – у відомстві не бачать масового активного виїзду з України співробітників дипломатичних представництв іноземних держав. Він також зазначив, що жодних причин для паніки в Україні немає:

"Я хотів би звернутися до всіх вас, друзі та колеги, трішки зменшити те напруження, яке на сьогодні існує. Наявна ситуація для нас цілком зрозуміла. Немає на сьогодні жодних причин для того, щоб ми з вами панікували".

Данилов зазначив, що його не дивує пересування військ на території РФ. Але багато інформації зараз не підтверджується українською розвідкою. "Спокій, спокій і ще раз спокій", - сказав він і уточнив, що влада нічого не приховуватиме від своїх громадян.

Також Данилов заявив про існування чіткого алгоритму дій у разі вторгнення.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив за підсумками засідання, що тарифи на електроенергію, газ та інші комунальні послуги залишаються незмінними до кінця опалювального сезону.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що з сьогодні формується перша черга сил територіальної оборони, командування вже сформоване. Також виділяються приміщення для зберігання зброї у регіонах. Також Резніков заявив, що ймовірно проситиме у Раді додаткове фінансування для Сил територіальної оборони, проте сума ще невідома. Міністр поки що чекає на заявки з місць, кому і скільки потрібно на забезпечення роботи штабів.

Заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що ситуація в енергетиці на сьогоднішній день є спокійною і контрольованою.

Очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров прокоментував кібератаку від 14 січня. Він заявив, що "чутлива інформація не постраждала" та зазначив, що кібератаку провели російські спецслужби. Тепер у всіх держструктурах запровадять посаду "офіцера кіберзахисту" – для цього змінюватимуть законодавство. Також Федоров спростовує інформацію, що стався витік баз даних українців.

У той же час, голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь заявив, що внаслідок кібератак 14-15 січня не було втрачено важливих даних.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив, що у відомстві прогнозують збільшення вдвічі кількості інфікованих коронавірусом найближчим часом порівняно з жовтнем минулого року.

Після засідання РНБО президент Володимир Зеленський звернувся до українців та запевнив, що ситуація під контролем та причин для паніки немає:

"Якщо коротко:

1. Ситуація на сході – усе під контролем, підстав для паніки немає.

2. Енергетика – весь опалювальний сезон пройдемо спокійно, запасів газу та вугілля достатньо, і ми продовжуємо їх нарощувати.

3. COVID-19 – так, кількість нових хворих зростає, але в лікарнях зайнято лише 28% ліжок. Усе тому, що ми, українці, усвідомили, наскільки важливо вакцинуватися".

Раніше ми повідомляли, що українці незабаром отримають алгоритми поведінки на випадок розширення військової агресії Росії.