RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

"Вагнергейт" в Украине: участник спецоперации рассказал, как его шантажировали в ОПУ

Учасник так званої спецоперації "Вагнегейт" розповів, як його шантажували представники Офісу президента України.

Про це колишній керівник української розвідки Василь Бурба розповів в інтерв'ю виданню "Українська правда".

За його словами, із ним почали виходити на зв'язок у лютому 2021 року. Один із керівників спецслужби попросив його під'їхати. За словами Бурби, після їхньої розмови керівник спецслужби дістав блокнот і почав зачитувати йому умови нібито від Єрмака.

За словами екс-керівника розвідки, цей інцидент стався наприкінці лютого. До цього, каже Бурба, ніхто в такому ключі із ним на зв'язок не виходив. На його думку, своєрідним "лакмусовим папірцем" стала заява Bellingcat про зйомки фільму.

"До цього я був одного разу в ДБР на допиті. Він тривав 5 хвилин. Я прийшов до слідчого, кажу: звичайно, даватиму свідчення, але мої дані передбачають гриф ("таємно" – ред.). Він повідомив, що справа не грифована, тому наступного разу підготується. Так більше допиту не було. Нікому ця справа була не потрібна”, - згадує Бурба.

Також, за словами Бурби, у лютому йому повідомили про те, що він має виступити у пресі та сказати, що жодної операції не було. Після цього йому нібито мали запропонувати посаду посла в Австралії.

У разі відмови у нього мали забрати державну дачу в "Конча-Заспі", зняти з нього охорону, а також порушити проти нього кримінальну справу та заборонити виїзд із території України.

Крім цього, за словами Бурби, одного з його родичів мали звільнити з державної служби.

"На пропозиції я не погодився. І події почали розвиватися дуже швидко. Це було середовище. А у четвер увечері на телефон помічника з будинку відпочинку, контракт зі мною розривається. Хоча за умовами договору, має бути через місяць повідомлення. У нас не було боргів , не порушували жодного пункту договору", - заявив екс-начальник розвідки.

Тієї ж п'ятниці дружина Бурби вранці завезла дитину до школи, а коли повернулася, то її не пустили на державну дачу.

До речі, його будинок перебував у сусідстві з президентським.

За словами Бурби, його дружину пустили в будинок лише через два дні, аби та могла забрати особисті речі. Ще за кілька годин із його сім'ї зняли державну охорону.

"Наступного дня після виїзду формується акт за участю працівників будинку відпочинку, який під час виїзду я завдав шкоди: вони не дорахувалися насосів, роутерів на 500 тисяч гривень. Найдивовижніше, що я інвестував ці кошти для того, щоб житло мало якийсь нормальний вигляд”, – згадує Бурба.

У понеділок матеріали було направлено до поліції та було порушено кримінальну справу. У цій справі Бурбу допитують і досі.

"Дуже смішно, але в понеділок матеріали були направлені в поліцію, було порушено кримінальне провадження. І я допитуюся до цього часу у слідчого", - резюмував екс-чиновник.

Раніше ми також повідомляли про те, як деякий час тому генерал Бурба заявив про погрози та спробу "купити" його мовчання у справі "вагнерівців".