RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Зростання чисельності ЗСУ: що не так із указом Зеленського

Президент Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни, згідно з яким в Україні скасують призов на строкову службу, збільшать чисельність Збройних сил на 100 тисяч осіб та створять додаткові 20 бригад.

Проте згідно із законом "Про Збройні сили України" чисельність ЗСУ затверджується Верховною Радою за поданням президента, йдеться у матеріалі "Апострофа".

Виходячи з цього, Зеленському потрібно було не указ про це видавати, а написати відповідний проект закону, визначити його як нагальний і подати до Ради.

За словами військового експерта Михайла Жирохова, зараз чисельність Збройних сил України законодавчо визначено не більше ніж 261 000 осіб, але фактично у багатьох армійських з'єднаннях спостерігається некомплект. Він додав, що некомплект в армії становить 40-50%, і дуже дивно за таких умов говорити про додаткові 20 бригад.

"Навіть восени 2014 року, коли формували 15 бригад, насилу знаходили техніку для них, з консервації знімали все, що можна і не можна. Тобто, зброї та техніки недостатньо, місць дислокації для нових підрозділів – теж, наприклад, 58 бригада досі тулиться в не зовсім придатних приміщеннях. Тому пасажі про збільшення чисельності ЗСУ на 100 тис. викликають лише асоціацію з мемом про мільярд дерев", - зазначив експерт.

Іншими словами, в армії додасться ще 100 тисяч людей, яким потрібно буде платити зарплату, озброїти, одягнути, нагодувати, розмістити. Звідки взяти стільки охочих піти на контракт взагалі незрозуміло. Хоча теоретично непоганою мотивацією може стати істотне підвищення зарплат і пільги при отриманні житла.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Місія нездійсненна: скільки піару в "армійському" указі Зеленського.