RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Строковики нікому не потрібні? Експерти розповіли, що буде з армією після скасування призову

Президент Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни, згідно з яким із січня 2024 року в Україні скасують призов на строкову службу. Експерти позитивно оцінюють це рішення.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що скасування призову жодним чином не позначиться на боєздатності армії, оскільки з кожним роком призов дає наповнюваність армії дедалі менше. Це пов'язано як із демографічною кризою 1990-х, так і із загальним здоров'ям нації. Вже зараз призов ніяк не впливає на боєздатність армії.

"Це більше політичне питання. Очевидним є прагнення чинного президента сподобатися виборцям – як юнакам призовного віку, так і їхнім батькам. Втім, цей фактор використовувався в політичних цілях і раніше, наприклад, Віктором Януковичем. Крім того, не варто забувати, що у 2024 році відбудуться чергові президентські вибори, а Зеленський планує дозволити виборцям голосувати з 16 років, а не з 18, тобто це рішення і для наймолодшої частини майбутнього електорату", - зазначає експерт.

Підтримує рішення влади й військовий експерт Михайло Самусь. За його словами, строковики зараз використовуються в армії як допоміжний персонал, що є абсолютно нераціональним.

"Підтримую скасування строкової служби на інтенсивну військову підготовку, адже строковики не беруть участь у бойових діях, всі в курсі історій про підмітання плацу або фарбування бордюрів. Тому зараз точаться дискусії у Міноборони та серед експертів щодо заміни строкової служби на короткострокову базову - два-три місяці навчання тактиці, першій медичній допомозі тощо", - сказав він.

За словами Михайла Самуся, Україна могла б використати досвід США, Британії чи Ізраїлю - всі проходять підготовку, після якої числяться в мобрезерві. Хтось за бажання може піти у професійну армію на контракт.

Він зазначає, що підготовлені таким чином люди за потреби виконуватимуть завдання набагато краще, ніж строковики. Крім того, нікого не "ламатимуть", адже призов - це репресивна тоталітарна система, створена імперіями та принижуюча людину.

"Замість строкової служби молоді люди круто проведуть два місяці без конфліктів, побувають на стрільбах, познайомляться з однолітками, а не будуть безплатною робочою силою, охороною тощо", - резюмував Самусь.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Місія нездійсненна: скільки піару в "армійському" указі Зеленського.