RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Постачання озброєння та агресія Кремля: головні тези брифінгу глав МЗС України та Німеччини

7 лютого, у понеділок, глави МЗС України та Німеччини Дмитро Кулеба та Анналена Бербок провели спільну пресконференцію за підсумками зустрічі в Києві.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на пряму трансляцію брифінгу на "Апостроф TV".

Найважливішими питаннями, які були обговорені, стали: російсько-українська війна, постачання зброї, зустріч “нормандської четвірки” на рівні радників, воднева енергетика і співпраця обох держав у цій сфері, подальша євроінтеграція України, саміт “Кримської платформи” та участь у ньому німецької делегації, співпраця в кіберпросторі тощо.

Позиція України

Кулеба заявив, що Німеччина не тисне на Україну задля поступок з нашого боку у спробі знизити напругу між Заходом та Україною з одної сторони і з Росією з іншої.

Також він на зустрічі повторив, які питання є "червоною лінією" для України:

  1. жодних поступок щодо територіальної цілісності,
  2. ніяких прямих переговорів з бойовиками,
  3. повне право України самостійно визначати власну зовнішню політику.

"Жодним чином не хочу сказати, що Анналена Бербок казала мені щось протилежне, а я її переконував. Зараз в Україні дуже популярне питання, чи примушують нас іноземні гості до якихось поступок. Я абсолютно відповідально заявляю, що ані сьогодні під час зустрічі, ані перед цим Анналена Бербок не примушувала мене до будь-яких поступок у питанні врегулювання конфлікту. Це був обмін думками між друзями і партнерами, які прагнуть одного – врегулювати цей конфлікт дипломатичними засобами", – підкреслив Дмитро Кулеба.

До того ж він запевнив, що вони з Анналеною Бербок знайшли потенційне рішення щодо поставок озброєння.

"Сьогодні ми говорили не лише про те, що Німеччина не може зробити з тих чи інших причин. Але і про те, що вона може зробити і має намір зробити для підтримки України. Конкретно у сфері оборони і безпеки. Це була відверта розмова, у нас дійсно позиції відмінні, але наша задача полягає в тому, щоб шукати рішення. Я думаю, що сьогодні ми знайшли точки дотику і проєкт рішення. Тепер чекатиму на крок німецького уряду", - сказав міністр.

Позиція Німеччини

Міністерка закордонних справ Німеччини зазначила, що її країна готова нести високу економічну ціну у випадку запровадження нових санкцій проти РФ у разі її вторгнення в Україну.

"Ми намагаємося продовжити діалог з РФ, тому разом із США і НАТО дали письмові відповіді, в яких чітко дали розуміти, що від Москви зараз залежить зменшення напруженості. І чітко було сказано, що будуть наслідки, якщо дійде до нової агресії проти України. З огляду на тісні зв’язки з партнерами моєї країни, ми також готові понести високу економічну ціну, адже йдеться про безпеку України", - продовжила Бербок.

Також вона наголосила, що Німеччина беззастережно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і зробить все можливе, щоб не сталася подальша ескалація.

"Тому ми запланували низку жорстких заходів проти РФ, Ці санкції є безпрецедентними і скоординованими з усіма партнерами", - резюмувала Бербок.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Німеччина хоче надати Україні військову допомогу у вигляді захисних шоломів для військових.