RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Навчання РФ та "Іскандери" у Білорусі: генерал пояснив, чим відповість Україна

Війська Російської Федерації все ще продовжують перебувати на території Республіки Білорусь задля проведення спільних військових навчань. Чіткої дати повернення військ до місць постійної дислокації поки що не називають.

Про ситуацію на кордоні з Білоруссю розповів колишній заступник начальника Генерального штабу України, генерал-лейтенант Юрій Думанський в ефірі програми "Руно" на Апостроф TV.

"У нас ще не закрито близько 600 км. кордону Донецької та Луганської областей. А ще кордони у Харківській та Сумській областях, звідки йде потенційна небезпека, бо вони також не закриті. І тих сил та засобів, які там є, недостатньо для здійснення оборони того чи іншого напряму", - говорить Юрій Думанський.

Однак додає, що наші військові передбачають, вивчають порядок дій противника і визначають, з якого напряму можуть бути основні удари.

"Наразі в рамках ОДКБ проводиться спільна підготовка оперативних та тактичних штабів та військових частин до спільних дій. Є програма підготовки, за якою це відбувається. Але вони не просто так ці навчання проводять, вони продовжують політику грубої сили. У цій системі дії у відповідь виконує і Республіка Білорусь", - поділився Думанський.

За його словами, розміщення "Іскандерів" поблизу кордонів з Україною в рамках постійних військових навчань Білорусі та РФ може нести серйозну небезпеку для нашої держави та сектору оборони.

"Щодо "Іскандерів" - це оперативна зброя, що дозволяє діяти практично по всій території України, і вона може вивести будь-яку інфраструктуру - військову, транспортну, енергетичну - з ладу", - наголосив екс-начальник Генерального штабу України.

Раніше "Апостроф" повідомляв про відповідь Володимира Зеленського на загрози Лукашенка про припинення постачання нашій країні пально-мастильних матеріалів у разі військового вторгнення Росії на територію України.