RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Бойовики зженуть на передову навіть підлітків: охранка "Л/ДНР" проводить облави

Бойовики в ОРДЛО проводять масові облави на тлі загострення ситуації на Донбасі та оголошення про евакуацію - серед тих, хто ризикує вирушити на фронт, не лише дорослі, але також і діти.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова.

Як зазначає омбудсмен, за інформацією партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, бойовики після оголошення мобілізації почали проводити облави – під заклик потрапляють навіть неповнолітні хлопці віком від 17 років.

Крім того, у т.зв, "військових училищах" ОРДЛО, курсантам у віці 16 - 18 років було віддано наказ про приведення до бойової готовності з подальшою участю у бойових діях. На підтвердження своїх слів омбудсмен опублікувала фото з вулиць Донецька та Луганська.

Фото: Facebook / Людмила Денісова

Фото: Facebook / Людмила Денісова

Як зазначає Денісова, такі дії порушують статтю 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни – вона забороняє залучати дітей до участі у бойових діях. Крім цього, омбудсмен згадала резолюцію Ради безпеки ООН №2427, яку було прийнято у 2018 році.

Там йдеться про те, що до дітей, які були завербовані в порушення застосовного міжнародного права збройними силами та збройними групами та у скоєнні злочинів під час збройних конфліктів, необхідно ставитись передусім як до жертв порушень міжнародного права.

Денісова закликала міжнародні правозахисні організації, зокрема Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), відреагувати на факти примусового втягування дітей до ОРДЛО до лав незаконних збройних формувань.

Раніше ми писали, що бойовики знову били по мирних жителів на Донбасі.