RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Визнання "ЛДНР": як відреагував Захід на рішення Путіна

Країни Заходу, зокрема, члени Європейського Союзу, відреагували на визнання Володимиром Путіним ОРДЛО як "суб'єкти міжнародного права" .

"Апостроф" зібрав реакцію європейських політиків на рішення Путіна.

Канцлер ФРН Олаф Шольц, президенти США та Франції Джо Байден та Еммануель Макрон явним порушенням Мінських угод визнання Росією незалежності "ЛНР" та "ДНР".

Лідери США, Німеччини та Франції пообіцяли, що визнання Росією "ЛДНР" "не залишиться без відповіді".

У свою чергу в МЗС РФ заявили, що реакція Заходу на визнання "ЛНР" та "ДНР" була передбачуваною. "Тим більше, що останні два місяці вони брехали", - вважають у МЗС Росії.

Реакція Польщі та країн Балтії

Країни Балтії та Польща закликали запровадити нові санкції проти Росії, а глави Єврокомісії та Євроради назвали визнання незалежності т.зв. "Л/ДНР" порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України. Зокрема, Жозеп Боррель закликав терміново скликати Раду безпеки ООН та назвав пункти указів хуйла про підтримання миру у ЛДНР прямою агресією проти України.

Реакція Данії та Швеції

Тим часом, міністр закордонних справ Данії назвав рішення президента Росії ворожим та закликав Кремль припинити порушення міжнародного права.

Водночас, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде засудила визнання Росією ДНР та ЛНР, назвавши його порушенням міжнародного права та мінських угод. Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що рішення Путіна змінює світовий лад.

Реакція Великої Британії

Прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Великобританії назвали визнання ОРДЛО порушенням територіальної цілісності та суверенітету України - Ліз Трасс зазначила, що рішення Путіна демонструє кричущу зневагу до зобов'язань Росії щодо мінських угод.

Крім того, зазначається, що президент України Володимир Зеленський уже провів телефонну бесіду із прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Джонсон заявив Зеленському, що Великобританія розгляне можливість надсилання додаткового оборонного озброєння до України.

Реакція США та НАТО

Постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер назвав визнання Росією окремих районів Донецької та Луганської областей відмовою Кремля від участі у Мінських угодах. У свою чергу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг написав на своїй сторінці у Twitter, що рішення Кремля підриває зусилля щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Реакція Сербії та Молдови

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що рішення Путіна змінює світовий лад. У свою чергу президент Молдови Майя Санду засудила визнання Росією т.зв. "Л/ДНР".

Реакція Австрії

Канцлер Австрії Австрії Карл Нехаммер назвав визнання ОРДЛО Росією порушенням "Мінських домовленостей" та ударом по дипломатичних зусиллях.

Реакція Фінляндії та Румунії

Президенти Фінляндії та Румунії Саулі Нііністе та Клаус Йоханніс засудили рішення Володимира Путіна про визнання "незалежності" "Л/ДНР".

Реакція Франції

Президент Франції Еммануель Макрон також засудив рішення російського президента щодо ОРДЛО.

Раніше "Апостроф" повідомив, що найвищі посадові особи Росії запропонували Володимиру Путіну визнати окремі райони Донецької та Луганської областей України (т.зв. "ДНР" та "ЛНР") "незалежними республіками".