RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Перемовини Росії та України в Анталії: головні тези виступу Кулеби

У четвер, 10 березня, у турецькій Анталії відбулися переговори глав Міністерства закордонних справ Російської Федерації та України за участю міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

"Апостроф" зібрав головні тези виступу міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на пресконференції, а також глави МЗС РФ Сергія Лаврова.

Тези виступу Дмитра Кулеби:

  • Приїхав сюди з двома завданнями: 1) організувати гуманітарний коридор із міста Маріуполь; 2) домовитися про щонайменше 24-годинне перемир'я для вирішення проблем людей, які охоплені війною.
  • Щодо першого питання, то я сподіваюся, що Лавров проведе переговори з тими, хто приймає таке рішення та гуманітарний коридор запрацює.
  • Є надія, що РФ із людських спонукань дозволять відкрити гуманітарні коридори з Маріуполя.
  • Ми не можемо зупинити війну, якщо країна, яка напала, не має бажання цього робити.
  • Сьогодні я почув, що припинення вогню прив'язане до виконання умов, висунутих Путіним на адресу України.
  • Я хочу підтвердити, що Україна не здається та не здасться. Ми готові до дипломатії, ми шукаємо дипломатичні рішення і поки що їх немає – ми захищатимемо нашу землю та людей.
  • Сподіваюся, що формат, який відбувся сьогодні, матиме продовження, якщо РФ буде готова до предметної розмови.
  • Все що нам треба сьогодні – це серйозна розмова без кліше. Коли РФ буде готова, я готовий продовжити. Ми зробимо все для миру та порятунку життів наших громадян.

Також глава МЗС України відповів на запитання журналістів. Зокрема, він спростував намір України розробляти ядерну зброю та закликав прибрати армію РФ з українських АЕС.

"Те, що вони кажуть, що в Україні розробляють ядерну зброю - брехня. Найкраще, що Росія зараз може зробити - вивести своїх військових з українських АЕС. Тоді все буде нормально", - заявив він.

Крім того, він сказав, що Лавров перший порушив тему ядерної безпеки, на що український колега йому відповів, що до приходу РФ з українськими АЕС все було добре.

"Росія має демілітаризувати ядерні об'єкти, які зараз намагається контролювати та відмовитися від таких намірів. Так само, як і об'єктів газової інфраструктури", - зазначив Кулеба.

Як підкреслив український дипломат журналістам, НАТО не готове забезпечити безпеку України.

Що сказав Сергій Лавров після перемовин

Після перемовин, на пресконференції глава МЗС країни-агресора продовжив свою риторику, що РФ нібито не планує нападати на інші країни і на Україну вона нібито теж не нападала. Водночас Лавров цинічно продовжив, що знищений російською авіацією Маріупольський пологовий будинок 9 березня, внаслідок чого є багато загиблих та постраждалих вагітних жінок і матерів з немовлятами, "давно захоплений полком "Азов".

Також російський дипломат вважає, що "російська операція" в Україні "йде за планом", а про економіку РФ "ми самі подбаємо".

Водночас Лавров зазначив, що РФ не хоче мілітаризації України, і навпаки хочуть, щоб Україна була нейтральною.

"Ми не хочемо мілітаризації України, не хочемо збереження тенденції до побудови в Україні неонацистської держави... Ми хочемо, щоб Україна була нейтральною, ми готові обговорювати гарантії безпеки України разом із гарантіями безпеки європейських країн та Росії", - заявив він.

Крім того, міністр заявив українському колезі, що РФ "завжди готова до переговорів на найвищому рівні, якщо вони матимуть додану вартість".

"Путін не відмовляється від зустрічі із Зеленським і колись, сподіваюся, така потреба виникне", - додав Лавров.

Раніше ми публікували фотопідбірку наслідків обстрілу окупантами Маріуполя та Житомира.