RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Вибухи у багатьох містах України, ЗСУ громлять окупантів на сході: хроніка війни 27 березня

Україна 32-й день веде запеклі бої із російськими окупантами. За місяць війни ворог зазнав значних втрат. Тільки до лікарень окупованого Севастополя щодня прибуває в середньому від 50 до 100 поранених. Морально-психологічний стан військ ворога залишається низьким. Окупанти продовжують тероризувати та залякувати місцеве населення, мародерствувати та викрадати людей.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 25 березня

Хроніка боїв 26 березня

______________________________________________________

00:32. Чорнобаївка, кохана Чорнобаївка. Знову ворог отримав нищівний удар у цьому містечку під Херсоном. Це вже 12-й удар по окупантам на цьому напрямку.

00:29. протягом поточного тижня підрозділи угрупування Об’єднаних сил відбили 63 ворожі атаки у Донецькій та Луганській областях. Наші військовослужбовці знищили 80 танків, 72 одиниці броньованої та 48 автомобільної техніки, 19 артилерійських систем, 7 безпілотних літальних апаратів, 14 літаків, гелікоптер та патрульний катер противника. Також воїни Об’єднаних сил знищили сучасний російський комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3" та захопили п’ять БМП-3 окупантів.

00:27. дайджест 32-го дня війни


00:22. Володимир Зеленський звернувся до світу під час благодійного марафону Stop War


00:18. знову у Києві вибух - спокійно, це працює ППО

00:15. Україна вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та ввести туди спеціальну місію ООН

00:14. російські війська обстріляли Фастівський район Київщини, внаслідок чого за медичною допомогою звернулися 11 дорослих та одна дитина. Ворог застосував важку артилерію по житлових будинках.

23:09. в Херсоні не лише вибухи, а й стрільба. У Києві пролунало одразу кілька вибухів.

22:52. вибухи в Умані і на Київщині

22:50. над Луцьком густий дим. Це горить нафтобаза

22:49. "Щодо вибухів, що пролунали. Це були ракетні удари по нафтобазі", - заявив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

22:40. також чути вибухи на Рівненщині і в Житомирі.

22:38. у Луцьку, схоже, палає нафтобаза, а у Харкові нові вибухи.

22:37. також вибухи чутно у Києві

22:36. потужні вибухи у Луцьку, також вибухи у Харкові

21:59. чути вибухи у Херсоні

21:58. протягом сьогоднішнього дня в районі відповідальності оперативного угруповання "Схід" російські фашистські війська 1 раз без успіху намагалися наступати на позиції наших сил. Ворожу атаку було відбито. У ході бою українські захисники знищили до 15 одиниць особового складу і одну БМП. Зазначається, що окупанти значно зменшили активність у наступальних діях. Не дивлячись на це, українські воїни не втрачають пильність та продовжують надійно утримувати займані рубежі.

21:55. Київщина поступово повертається до звичного режиму, але в умовах війни. Область продовжує тримати оборону та не дає ворогу наблизитися до столиці - повідомив голова області Олексій Кулеба.

21:13. у Херсоні окупанти сьогодні зламали двері та проникли до офісу Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим. Також вони зняли державний прапор та ймовірно винесли техніку і документи.

20:17. у багатьох столицях Європи сьогодні показують концерт-марафон Save Ukraine-StopWar проти війни та на підтримку України. Марафон проходить у Парижі, а в решті міст його транслюють на площах, де збираються українці та ті, хто їх підтримує.

20:03. Роскомнадзор заборонив публікувати інтерв'ю президента України Володимира Зеленського. Проте видання та телеканали, які взяли у нього інтерв'ю, вже встигли його опублікувати.

19:33. на Сумщині ЗСУ розгромили Кантемирівську танкову дивізію. Також стало відомо, що застрелився командир 13 танкового полку, який входить до складу Кантемирівської дивізії. А наші військові розбили та майже знищили мотострілецьку бригаду на харківському напрямку.

19:27. на Луганщині силами патрульних поліцейських проведено успішну евакуацію 150 людей з однієї з найгарячіших точок області, сірої зони міста Рубіжне. Режиму тиші ворог не дотримувався. Дорогою колонна виїхала на позиції противника, але встигла швидко покинути лінію можливого вогню. Евакуйованих поранених доставлено до лікарні Лисичанська для надання необхідної допомоги. Решта громадян вже у потязі на шляху до більш безпечної частини країни.

19:17. Джо Байден написав у Twitter: "Моє послання до народу України. Ми з вами".

18:44. Віталій Кличко розповів про поточний стан справ у Києві

- критична інфраструктура столиці працює. Громадський транспорт їздить, хоч і в обмеженому режимі;

- поступово відновлює роботу приватний бізнес. Відчиняються продуктові магазини, кав‘ярні, перукарні, СТО;

- у Києві розпочнуть відключення житлових будинків та установ від опалення з понеділка, 28 березня;

- З 28 березня в столиці відновиться освітній процес у форматі онлайн.

17:02. автобус мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа обстріляли під Черніговом. Він особисто перевозив гуманітарний вантаж до міста і його транспортний засіб потрапив під обстріл ворога

"Слава Богу всі живі, проте є поранені. Не зважаючи на небезпеку ми доставили ту допомогу, яка потрібна була місту. 26 березня для нас тепер новий день народження. Дякую хлопцям за їхній професіоналізм, нашим Збройним силам України, які тримають сьогодні позиції і дають відсіч ворогам", - сказав Марцінків.


16:53. Зеленський сьогодні дав інтерв'ю російським журналістам. Майже дві години з президентом говорили головний редактор "Медузи" Іван Колпаков, головний редактор телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко, письменник Михайло Зигар і кореспондент "Коммерсанта" Володимир Соловйов. Російські ЗМІ пообіцяли оприлюднити розмову з Зеленським без цензури.

16:40. ситуація щодо паливної галузі. США поставлятимуть в Україну дизель. Про це повідомили у міненергетики України.

15:17 За минулу добу з України виїхали 49 тисяч людей, а прибули – 27 тисяч.

14:12 В Україні з початку війни загинули сім російських генералів, останній із загиблих – генерал-лейтенант Яків Рєзанцев – був найвищим за званням офіцером.

14:02 За минулу добу на Миколаївщині збили три крилаті ракети, які випустили окупанти.

13:13 Сьогодні вранці мобільні підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ в Ізюмському районі знищили російський винищувач Су-34. Це один із найновіших літаків ворожої армії.

13:00 На Чорнобильській атомній електростанції, яку захопили російські військові, вдалося провести ротацію персоналу, який перебував у заручниках окупантів із 24 лютого. Їх замінили на добровольців із числа персоналу, ведеться діалог про те, щоб ротація проходила частіше.

12:52

12:48 Міський голова окупованого Славутича Юрій Фомічев заявив, що не йшов на компроміси з російськими військовими, але оборонці міста не могли далі битися з окупантами, не наражаючи житлові квартали на руйнування, а мирних жителів – на небезпеку.

12:19 У Раді Федерації РФ заявили, що так звані "ЛНР" і "ДНР" мають право ухвалити рішення про вступ до складу Росії, якщо воно не суперечить їхнім конституціям, Москва визнала їх "суверенітет".

12:13 Новий план Путіна після провалу "блискавичної" війни: розділити Україну за "корейським" сценарієм.

"Є підстави вважати, що він [Путін] розглядає "корейський" сценарій для України. Тобто, спробує нав'язати лінію розподілу між неокупованими та окупованими регіонами нашої країни. Фактично це спроба створити в Україні Північну та Південну Кореї. Адже проковтнути всю державу він точно не в силі", — таку думку висловив начальник Головного управління розвідки Мініоборони України Кирило Буданов.

11:33 Вчора під обстріл російських загарбників потрапив цивільний автомобіль, у якому з Мар’їнки намагалось виїхати, щоб врятуватись від війни, подружжя пенсіонерів – чоловіка поранено в голову, жінка загинула на місці.

11:07 Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що половина населення міста, де до війни жило 540 тисяч людей, евакуйовано:

"Щойно війна почалася і поки працювала залізниця, поки працювали звичайні дороги, виїхало близько 140 тисяч. Потім ще близько 100 тисяч виїхало. 60 тисяч вивезли організовано через коридор, за допомогою волонтерів. Але треба розуміти, що і в околицях міста є люди, які також потребують евакуації”.

10:49 У Львові пожежу після ракетних обстрілів нафтобази гасили всю ніч.

10:35 Українці, які беруть участь у теробороні, отримають такі самі права, як і військовослужбовці. Вони зможуть виходити на пенсію у 55 років (чоловіки) та 50 років (жінки).

Обов'язкова умова: до цього віку у жінок має бути не менше ніж 20, а чоловіків – 25 років стажу. Також вони отримуватимуть підвищені пенсії, як і військовослужбовці.

10:08 Окупанти в черговий раз застосували ТОС-1А "Буратино" по Харківщині. Це важка вогнеметна система залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72

Термобаричні боєголовки вибухають у два етапи. Спершу вона викидує запальну суміш у формі аерозолю, а потім вибухає інша частина, яка підриває розпилений довкола аерозоль. Через таку дію термобаричні боєприпаси мають значно потужнішу силу ураження та вибухову хвилю.

09:40 Загальні бойові втрати противника на ранок.

08:58 Фінляндія закрила залізничні прикордонні переходи з РФ і зупинила наземний вантажообіг між країнами.

08:50 Станом на ранок 27 березня 139 дітей загинуло і 205 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 65, Харківській - 45, Донецькій - 53, Чернігівській - 38, Миколаївській - 29, Луганській - 25, Запорізькій - 19, Херсонській - 21, столиці - 16, Житомирській - 15, Сумській - 14.

08:28 Ворог здійснив удар з реактивних систем залпового вогню "Торнадо-С" по житловому сектору міста Красногорівка. Російські війська застосували заборонені касетні боєприпаси.

08:17 У Львові, куди вчора вдарило 4 ракети, затримали корегувальника ворожого вогню. Чоловік знімав момент польоту ракети та попадання її в ціль. Також у його планшеті були фотографії всіх блокпостів області. Цю інформацію він направив на два російські номери.

07:56 На знак солідарності з Україною у Польщі впровадили в обіг спеціальну поштову марку.

07:48 Російські окупанти вчора застосували систему дистанційного мінування "Земледелие". За її допомогою мінами засипали Харківську область.

07:39 Росія продовжує використовувати в Україні заборонені фосфорні боєприпаси.

"Це відбувається зараз на лінії фронту біля Авдіївки, російські війська використовують білий фосфор проти українців. Фото від українського лейтенанта, зроблені в режимі реального часу. Він описав ситуацію як "божевілля", - зазначив корреспондент BuzzFeed News Крістофер Міллер.

07:25 Російські окупанти залишили по собі у Тростянці на Сумщині знищену інфраструктуру та заміновану лікарню, повідомив заступник голови обласної військової адміністрації Тарас Савченко:

"Ми побачили величезні руйнування. Ми побачили десятки одиниць спаленої техніки, як цивільної, так і військової. Повна відсутність будь-яких комунікацій, зокрема зв'язку, світла, води... Ситуація жахлива. Останніми днями була під обстрілом лікарня, вона замінована".

07:15 Російські окупанти могли насильно вивезти до РФ вже близько 40 тисяч українців, заявила Ірина Верещук. Також вона розкритикувала ідею "Червоного Хреста" відкрити своє представництво для роботи з насильно депортованими в РФ українцями в Ростові-на Дону.