RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Буде "сусідом" африканських диктаторів: у суді Гааги сказали, що чекає на Путіна

При наявності певних доказів того, що українські мирні громадяни були навмисно піддані насильству з боку РФ, Володимира Путіна міг би засудити суд у Гаазі. У такому разі його помістили б у корпусі суворого режиму, де відбувають покарання африканські диктатори.

Про це німецькому виданню Bild розповів головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) Карім Хан.

З 2014 року він розслідував військові злочини Російської Федерації в окупованому Криму та ОРДЛО. Після повномасштабного вторгнення країни-агресора розслідування поширюється на всю Україну.

За словами прокурора, Путіна можна засудити в Гаазі, якщо довести, що українці навмисно зазнавали насильства та гонінь. Доказами можуть бути перехоплені радіоповідомлення російських військовослужбовців. У такому разі можна видати міжнародний ордер на арешт Путіна.

На питання про можливість реального ув'язнення російського диктатора у тюремній камері Хан відповів:

"Це було б реально тільки в тому випадку, якби його було повалено і заарештовано в Росії. Або якщо Путін приїхав би до країни, яка виконує міжнародний ордер на арешт. Однак це малоймовірно. Він заздалегідь уточнить, чи безпечна його подорож. Але це суттєво обмежило б свободу пересування Путіна, оскільки такі злочини не мають строку давності".

Прокурор зазначив, що для Путіна знайшлося б місце у корпусі суворого режиму, де тримаються африканські диктатори, військові злочинці та польові командири.

Нагадаємо, американський президент Джо Байден вкотре назвав президента РФ Володимира Путіна військовим злочинцем та варваром після оприлюднених військових злочинів російської армії у Бучі Київської області.