RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Нацисти готують наступ на Харків, важка ситуація у Маріуполі: хроніка війни 4 квітня

Війна України проти російського агресора триває вже 40-й день. Окупанти зазнають втрат у живій силі та техніці і надходять відомості про те, що ворог утік з території Сумської області. А тим часом світ оговтується до тями після публікації фото геноциду українського населення в Бучі під Києвом.

Вранці 4 квітня окупанти знову завдали ракетного удару по Одесі. А президент Молдови Майя Санду оголосила в країні жалобу за жертвами Бучанської різанини.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 3 квітня

______________________________________________________________

00:56. доброї ночі – все буде Україна

00:55. Штати перекинули у Польщу ескадрилью винищувачів-бомбардувальників F/A-18C Hornet.

00:35. Зеленський традиційно звернувся до українців

00:30. запеклі бої тривають на сході в зоні угруповання Об'єднаних сил. Протягом поточної доби було успішно відбито 7 атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Зокрема, українські захисники знищили 7 танків, 8 одиниць броньованої техніки та 3 артилерійські системи противника. У живій силі ворог втратив близько 4 десятків.

00:22. на росію чекає науково-інформаційна блокада внаслідок якої місцеві вчені можуть втратити доступ до 97% наукової інформації. Зокрема у рф незабаром буде припинено легальний доступ до найбільших повнотекстових колекцій статей видавництв Elsevier, Springer/Nature, IOP Publishers та інших, а також до реферативних баз даних Web of Science та Scopus. Правильно - навіщо цим істотам наука.

00:18. відео дайджест 40-го дня війни

23:49. Біла Церква та Львів – все спокійно. Ймовірно, робота ППО

23:42. вибух у Львові, а на Рівненщині ППО, за попередньою інформацією, збили літак

23:33. зараз вибухи по багатьох містах країни. Київщина, Краматорськ, Рівненщина, Біла Церква, Волинь. Знову Дніпро.

23:20. також вибухи у Дніпрі та Запоріжжі

23:19. сьогодні вдень окупанти обстріляли Миколаїв. Загинули 11 людей, серед яких є діти, ще 61 людину поранено.

23:17. чути вибухи у Харкові та області

21:02. у Маріуполі окупанти вибрали так звану окупаційну владу. Хто б це міг бути? Звичайно ж, член забороненої в Україні ОПЗЖ Константін Іващенко.

20:51. інформація щодо евакуації 4 квітня. Всього за сьогодні евакуйовано 3 376 людей

- з Маріуполя та Бердянська до Запоріжжя доїхали 2 405 людей; зокрема з Маріуполя – 1 553 людини;

- 805 людей доїхали у Запоріжжя з міст області: Пологи, Василівка, Мелітополь;

- на Луганщині з міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Гірське вдалося евакуювати 971 людину.

20:48. окупанти не пускають до Маріуполя колону з 7 автобусів для евакуації людей, яка рухалась по погодженому маршруту у супроводі делегації Міжнародного комітету Червоного хреста. Зараз колона заблокована у місті Мангуш.

20:44. необхідні нові потужні санкції проти росії на тлі звірств російських окупантів у Бучі та інших містах, які були під окупацією рф. Про це заявила міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс. Зокрема, це може бути закриття портів для російських кораблів, нові санкції проти банків та компаній, важливих для російської економіки.

20:37. Данія ввела мораторій на купівлю російської нафти. Німеччина, Австрія та інші, беріть приклад.

20:30. на Харківщині ворог продовжує наносити артилерійські удари по містах та селах області. На фото Чугуїв, в якому зруйновано десятки будинків.

20:26. на Волині у Маневицькому районі сили ППО збили повітряну ціль. Уламки впали на будівлю одного з населених пунктів. Жертв немає. Зараз на місці працюють спеціалісти - розповів голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

20:22. дуже потужна промова азовського бійця Калини з Маріуполя. Вже 35 днів місто у блокаді, та Захисники героїчно боронять його у битві з окупантами.

19:40. засідання ООН щодо злочинів окупантів на звільнених від окупації територіях України відбудеться 5 квітня.

19:25. Володимир Зеленський побував на руїнах зруйнованого мосту через річку Ірпінь.

19:19. російський фашизм і нацизм у Західній Європі. Ось такі реалії

19:13. пам'ятаєте активістів, які блокують фури на польсько-білоруському кордоні. Тепер активісти блокують для російських та білоруських фур ще й траси між Польщею і Німеччиною

19:04. один з найбільших виробників побутової та промислової хімії Henkel вирішив продовжити свою діяльність на території росії попри численні злочини рф в Україні. У компанії кажуть, що стежитимуть за "розвитком подій". Тобто знищення десятків тисяч українців - їм недостатньо, щоби припинити торгівлю з вбивцями.

18:55. у Миколаєві орки касетними бомбами обстріляли місто. На жаль, є постраждалі, які стояли на зупинці громадського транспорту.

18:52. на Київщині окупанти знищили Добропарк. Коли втікали, забирали з собою все, що бачили, зокрема садовий інвентар

18:36. актуальна карта боїв

18:33. керівниця британського МЗС Ліз Трасс заявила, що Росія більше не може бути членом Радбезу ООН з прав людини.

18:21. президент США Джо Байден після жахливих військових злочинів рф у Бучі заявив, що США надаватимуть Україні ще більше зброї, а також продовжать санкційний тиск на росію. Крім цього президент США вкотре назвав путлера військовим злочинцем, а також охарактеризував його як варвара.

"Путін - військовий злочинець. Ми повинні збирати інформацію, надавати Україні зброю, щоб вони продовжували боротися, зібрати всі деталі, щоб це було справжньою судовою справою про військовий злочин. Цей хлопець – варвар. Те, що відбувається в Бучі - викликає величезне обурення. Всі це бачили", - заявив Байден.

18:05. у трьох районах Київщини - Бучанському, Вишгородському і Броварському - які були визволені від окупантів, комендантська година триватиме з 21:00 4 квітня до 6:00 7 квітня. На решті території Київської області комендантська година триватиме з 21:00 4 квітня до 6:00 5 квітня.

17:56. Сполучені Штати ініціюють питання виключення рф з Радбезу ООН. Про це заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд. Вона також наголосила, що участь росії у Раді з прав людини – це фарс.

Зазначимо, що рішення виключити рф можуть ухвалити, якщо його підтримають 2/3 країн-членів ГА ООН.

17:32. у Маріуполі перебуває ще близько 130 тисяч мирного населення. Про це заявив мер Маріуполя Вадим Бойченко, який вже кілька тижнів, як не в місті.

17:14. на Запорізькій АЕС орки вирішили влаштувати виставу. Нагнали купу російських журналістів і вимагали від співробітників станції, щоб ті на камеру розповідали, як їм тут добре живеться під керівництвом рф. Та співробітники станції відмовилися виконувати вказівки окупантів.

16:53. російські окупанти готують нову атаку на Харків. Про це заявив спікер Міноборони Олександр Мотузяник. Наразі окупанти налагоджують маршрути логістичного забезпечення угруповання військ, створюють запаси боєприпасів, ракет та паливно-мастильних матеріалів.

16:47. у Києві СБУ провела спецоперацію з ліквідації групи інформаторів російських спецслужб. Співробітники СБУ встановили місцезнаходження "штаб-квартири" ворожої агентури та затримали її резидента. Ним виявився місцевий житель, який був завербований представниками "Л/ДНР". Ворожі агенти збирали дані про переміщення військової техніки ЗСУ та Тероборони на Київщині. Крім того, у Києві викрито завербованого спецслужбами рф працівника однієї з міських лікарень, який агітував медперсонал допомагати російським окупантам.

16:40. окремо Зеленський прокоментував ситуацію у Маріуполі

16:18. Зеленський відповів на запитання журналістів під час перебування у Бучі

16:01 Загиблі унаслідок мінометного обстрілу російської армії на Луганщині — волонтер та волонтерка "Восток SOS" Юрій Жабін та Ольга Кур'єрова. Вони кожного дня працювали для всіх мирних жителів, передаючи їм гуманітарну допомогу. Ольга врятувала свою колегу волонтерку, прикривши її своїм тілом.

15:55 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив про обстріли міста: "Знову касетні снаряди. Тримайтесь подалі від вікон. Всю інформацію повідомлю вам згодом. Не публікуємо фото і відео! Не допомагаємо ворогу!"

15:17 Зеленський відвідав Бучу, в якій виявлено свідчення масових убивств мирних жителів.

15:15 Міжнародна розвідувальна спільнота Conflict Intelligence Team засікла бронетехніку окупантів, яку було перекинуто з-під Києва на Донбас.

15:10 У Бучі під Києвом документують сліди злочину російських нацистів. Окупанти розстріляли машину, де була сім'я з дітьми з 5-6 осіб. Після цього вони намагалися замінити сліди і спалити тіла.

14:50 Глава МЗС РФ Сергій Лавров продовжує поводитися, як скотина. Він назвав масові вбивства цивільних у Бучі фейком. Нібито це постановка та справа рук ЗСУ після того, як орки вийшли із населеного пункту.


14:30 Окупанти відступили від Чернігова і втікають з області, а українські військові змогли відкрити відносно безпечний шлях для доставки в місто гуманітарних вантажів, повідомив в ефірі телемарафону В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА.

14:05 Росіяни налагоджують канал контрабанди підсанкційних товарів через територію Грузії. При цьому представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не перешкоджати діяльності контрабандистів, повідомляж українька розвідка.

13:30 Терористична армія втратила вже стільки людей, скільки служить в арміях невеликих країн. А втрати техніки співставні з всім парком техніки армій великих держав.

13:25 Із Кремінної та Лисичанська на Луганщині вивезено понад 500 жителів. При цьому евакуація триває. Людей намагаються вивезти з Попасної та ще раз із Гірської громади.

13:17 Британія відмовила Росії у проведенні засідання Ради безпеки ООН з Бучанської різанини з ініціативи Кремля.

13:10 У Михайлівському соборі Києва попрощалися з фотожурналістом Максом Левіним, який загинув від рук російських окупантів у районі села Гута Межигірська під Вишгородом.

Відспівав журналіста предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський та всея України Епіфаній.

12:35 На Південнобузькому напрямку наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині. Однак на Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює артилерійські обстріли міста, перегруповує війська.

12:30 У мережі продовжують з'являтись нові фото жертв російських нацистів під Києвом. Видно, що людей перед смертю по-звірячому катували і вирізали на їхніх тілах свастику.


12:11 Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що "російська влада відповідає за звірства, скоєні в той час, коли вони фактично контролювали район Бучі. На них поширюється міжнародне право окупації".

12:00 У районі Ічні Чернігівської області бійці ОК "Північ" не дали втекти окупантам, розгромивши їхню колону. При цьому рашистам не допоміг навіть імпровізований захист з колод, якими вони обвішали свою техніку.


11:50 Держкордон України у Сумській області знову під контролем ЗСУ, повідомили у Генштабі.

11:25 Польща вимагає створення міжнародної комісії з розслідування різанини у Бучі, до складу якої увійдуть лікарі, юристи, експерти, які зможуть дуже точно встановити всі обставини злочину.

11:10 З початку російської навали 84 військових ЗСУ отримали звання Героя України. На жаль 42 з них удостоєні звання посмертно.

11:00 Український спецназ провів операцію, внаслідок якої у ворога було захоплено радіолокаційну станцію від РЗК С-300.

10:55 Президент Франції Еммануель Макрон вимагає нових санкцій проти Росії за Бучанську різанину і підтримав нафтове ембарго проти РФ.

10:45 Російські окупанти дісталися дачі президента Зеленського на острові Бірючий на Азовському морі. 2 квітня орки вивозили звідти меблі.

10:30 Німеччина планує цього тижня вислати до 100 співробітників посольства РФ, яких вважають російськими шпигунами.

10:20 Польща і країни Балтії в найближчі дві-три доби почнуть процес повної ізоляції від Росії: кордони з Росією та Білоруссю будуть повністю закриті, а значить автосполучення та всі транспортні перевезення стануть неможливими.

10:05 Президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС допомагає Україні у збиранні необхідних доказів для судового переслідування Росії у міжнародних судах.

09:55 За 40 днів боїв в Україні російські окупанти втратили вбитими близько 18300 людей, 647 танків та 1844 бойові броньовані машини, повідомляє Генштаб ЗСУ.

09:50 Внаслідок обстрілу російськими окупантами у Харкові четверо загиблих та 30 постраждалих, повідомляє ГУНП у Харківській області. Серед постраждалих троє дітей – 3, 5 та 17 років. Усіх доправили до лікарні Харкова.

09:45 Мер Зеленодольська на Дніпропетровщині Дмитро Невеселий повідомив, що Зеленодольську ВТГ російський ворог обстріляв фосфорними снарядами.

09:30 Російські окупанти повністю втекли з території Сумської області, повідомляє військовий журналіст Андрій Цаплієнко.