RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Росія продовжує бити по Харківщині та Запоріжжю: онлайн подій війни 13 квітня

49-й день триває повномасштабна війна українського народу проти російських загарбників. Війська окупантів втрачають по кілька сотень людей на добу, продовжуючи атакувати українську армію та вбивати мирних жителів. Зокрема, ворог не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об'єктах цивільної інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях. Активно веде повітряну розвідку.

Число мирних жертв окупантів продовжує зростати. Згідно з останніми даними, лише у Київській області вже виявлено понад 700 тіл.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 12 квітня

_____________________________________________________

20:20 Командира полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко та командир 36 обрмп майор Сергій Волина звернулися з приводу операції по прориву 36 обрмп та з‘єднанням з полком "Азов".

19:30 ЗСУ відтіснили російську армію на відстань 40-50 кілометрів від Кривого Рогу й звільнили понад 15 сіл Херсонщини, — заявив глава військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

19:15 ФСБ РФ хотіла вивезти Віктора Медведчука до Придністров’я, а згодом – до Москви. Але СБУ затримала біглого втікача на виїзді з Київської області, розповів голова СБУ Іван Баканов.

18:48 ЄС схвалив виділення 1,63 млрд доларів допомоги Україні, зокрема додаткової військової допомоги у розмірі 543 млн доларів.

18:45 Дві третини киян, які у перші тижні війни в Україні виїхали зі столиці, вже повернулися додому, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

18:30 206 фізичних та юридичних осіб потрапили під нові санкції Великої Британії. Нові санкції стосуються осіб, які підтримують війну росії проти України, усі особи зазначені в оновленому списку санкцій.

17:55 Російські окупанти у Херсоні викрали колишнього голову ОДА Андрія Путілова. Його дружина та троє дітей п'ятий день нічого не знають про долю глави сім'ї.

17:36 В Україні продовжать військовий стан, дія якого закінчується 25 квітня, заявив нардеп від "Слуги народу" Федір Веніславський: "Буде ініціатива президента України про продовження, бо, на жаль, війна не закінчилася".

17:25 Дружина Медведчука Оксана Марченко записала відеозвернення до Володимира Зеленського:

"Прошу вас негайно вжити заходів щодо звільнення мого чоловіка, якого незаконно утримує СБУ. Віктор Володимирович не порушував жодних законів і не їхав з країни. Він завжди виступав за мир, діалог та згоду в Україні. Немає жодних сумнівів, що мого чоловіка переслідують за політичними мотивам. Його життя має бути у безпеці".

17:05 Орки, які входили в Україну через Чорнобильську зону, поглумилися не лише над українською, а й над білоруською символікою.

16:55 У метро росіянам пропонують "короткострокові контракти" на військову службу. Чорний пакет додається.

16:50 Рада Федерації схвалила закон, який вводить для росіян штрафи до 5 тис. рублів, або арешт до 15 діб за публічне ототожнення ролі СРСР та нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

16:45 Росія розглядатиме транспортні засоби США і НАТО, що перевозять озброєння на території України, як законні військові цілі, погрожує Заходу заступник глави МЗС РФ Рябков.

16:30 Президент Польщі Анджей Дуда відвідав Бородянку у Київській області.


6:25 У Росії відмовникам, які не бажають воювати в Україні, в обліково-послужній картці, записи в якій суворо регламентовані, почали штампувати відбитки "схильний до зради, брехні та обману".

16:10 Окупанти розстріляли сімох людей у селі Правдине на Херсонщині, а потім підірвали будинок із загиблими.

15:55 Пєсков заявив, що Медведчук - не громадянин РФ, і Кремль не знає, чи хоче політик, щоб Москва брала участь у ситуації з його обміном.

15:50 У Києві лікарі "Феофанія" вперше провели унікальну операцію: не зупиняючи серце, дістали з нього кулю. Тим самим вони врятували життя 20-річному українському військовому Володимиру Гордієнку.

15:40 На Харківщині зенітники ЗСУ знищили два ворожі винищувачі.

15:29 В Україні ліквідували капітана, штурмана гелікоптерної ескадрильї РФ Олександра Приходько.

14:53 У Німеччині погодили постачання важких озброєнь для України. Про це повідомив депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії та учасник парламентської групи з оборонної політики Маркус Фабер:

."Дорогі друзі, Німеччина тепер швидко постачатиме в Україну важку техніку. Я радий, що ми з ВДП і наші партнери з коаліції змогли домовитися про це".

14:51 Артилеристи бригади імені князя Романа Великого знищують окупантів:

14:36 У селі Правдине Херсонської області 12 квітня російські військові розстріляли сімох мирних жителів. Щоб приховати свій злочин, окупанти підірвали будинок із загиблими людьми.

14:28 До Києва вже прибули президенти Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс на зустріч із Володимиром Зеленським.

14:23 Керівництво популярного у Чернігові телеканалу "Дитинець" підтвердило загибель від рук російських окупантів відеоінженера Романа Нежиборця. Він разом з дружиною та дитиною перебували в селищі Ягідне під Черніговом, коли туди вдерлися окупанти. Росіяни загнали місцевих мешканців у підвали. У якийсь момент Роман вийшов з укриття і більше не повернувся. Точна дата його загибелі невідома. Востаннє він виходив на зв'язок з редакцією вранці 5 березня. Романа знайшли у братській могилі.

14:19 Der Spiegel пише, що понад 40% компаній у Німеччині - підтримують вимогу запровадити ембарго на сировину щодо РФ. Німецькій економіці доведеться заплатити високу ціну за це. Проте, згідно з опитуванням, більша частина німців висловлюється за нього.

14:15 ОБСЄ не вважає Білорусь учасницею міжнародного збройного конфлікту.

13:51 У Таллінні жінки влаштували акцію під посольством Росії, аби нагадати світу про масові згвалтування українок російськими солдатами та інших воєнних злочинів РФ.

13:45 У трупарнях Дніпра понад 1,5 тис російських солдатів, яких не хочуть забирати, заявив заступник мера Михайло Лисенко. Їх не хочуть ховати у братських могилах чи спалювати, щоб їх близькі змогли попрощатися й поховати їх. Але домовитися з російською стороною щодо вивезення тіл не вдалося.

13:22 Російські військові, які перебували на Чорнобильській АЕС, награбоване ними там майно, а також військова техніка, що перебувала на станції, по суті є пересувними джерелами випромінювання та вражатимуть радіацією все довкола. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

13:16 У ДСНС заявили, що Україна стала однією з найзабрудненіших боєприпасів країн у світі.

Зараз небезпечно:

  • ходити в ліс, на водоймища, поля, де проводилися бойові дії;
  • наближатися до розбитої ворожої техніки;
  • заходити в покинуті споруди та будинки.

13:12 Понад 500 тисяч українців примусово переміщені до Росії, заявив Зеленський у своєму зверненні до парламенту Естонії. Депортованих українців намагаються перевезти до віддалених регіонів РФ, позбавляють документів, забирають особисті речі, зокрема мобільні телефони.

12:48 Щонайменше семеро людей поранені внаслідок ракетного удару, якого завдали російські окупанти по Черкаському на Донеччині. Удар стався сьогодні вранці, пошкоджено багатоквартирні будинки.

12:41 Штормовий вітер заважає кораблям РФ атакувати Одеську область.

12:20 Окупанти хочуть провести у Маріуполі парад 9 травня, заявив радник мера Петро Андрющенко:

"За нашою інформацією, самопроголошений "мер" Маріуполя Іващенко отримав наказ провести зачистку частини центрального району міста від завалів та тіл загиблих для забезпечення проведення параду на 9 травня. Судячи з усього масиву даних, росіяни планують саме у Маріуполі провести "карнавал перемоги" на 9 травня у разі успіху "спеціальної операції".

11:44 США готові розглянути можливість постачання Україні озброєння середньої дальності, що здатне завдавати ударів по аеродромах на території РФ, заявила заступниця міністра оборони США Кетлін Хікс.

11:26 Україна підписала членство у ЄС своєю кров'ю. Про це повідомив Посол ЄС в Україні Матті Маасікас та уточнив, що Україна рухається до ЄС із безпрецедентною швидкістю.

11:19 Нічний приліт у Харкові:

А це обличчя тих, хто обстрілює Харків з артилерії. Б'ють по приватному сектору та житлових кварталах:

11:13 Харків'яни повідомляють, що у місті знову вибухи.

11:00 У Маріуполі зафіксовано перебування 13 мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Всіх потенційних свідків звірств окупанти намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Також розвідкою неодноразово фіксувалися факти використання мобільних крематоріїв на території Чернігівської області. Роботу мобільного крематорію противника зафіксовано у місті Новоайдар Луганської області.

10:45 Американські дрони-камікадзе Switchblade вже доставлені в Україну. Значна кількість безпілотників надійшли для використання ЗСУ. Вони можуть нести на борту вибухівку, камери, відеоапаратуру та датчики. Навчання з використання Switchblade займає один-два дні.

10:30 Призначення Росією генерала армії Алєксандра Дворнікова керівником військових дій в Україні є спробою централізувати командування та управління. Про це йдеться у звіті британської розвідки.

"Вибір Дворнікова ще раз демонструє, як рішучий український опір та неефективне довоєнне планування змусили Росію переглянути свої операції", — йдеться у заяві.

10:18 За даними генпрокуратури України, щонайменше 20 журналістів було вбито з початку російського вторгнення. Ще кілька журналістів уже багато днів не виходять на зв'язок, але про їхню долю точних даних поки що немає.

10:12 У Росії з'явилися проблеми з постачанням літію. Аргентина та Чилі призупинили постачання літієвої руди в РФ. Залишилась лише Болівія.

10:08 Бойові втрати ворога станом на сьогодні.

09:50 Ось так виглядає в Бучі кладовище машин, розстріляних росіянами.

09:31 У Житомирській області піздно ввечері 12 квітня ворог наніс ракетний удар по інфраструктурному об'єкту в місті Чуднів. На щастя, загиблих та постраждалих немає.

09:30 Від початку активної фази війни від рук російських загарбників загинула щонайменше 191 українська дитина. Ще понад 349 отримали поранення.

09:26 На окупованих територіях продовжується спротив російським загарбникам. Зокрема, минулої ночі в Мелітополі невідомий розстріляв авто окупантів. Вже зранку окупанти влаштували в місті патрулі. Вони зупиняли всі автомобілі й казали людям, що шукають "нацистського снайпера". Поки ніхто не знає, що це була за збройна акція та кого розстріляли в тій машині.

09:09 Верещук заявила, що сьогодні гуманітарних коридорів не буде:

"У Запорізькій області окупанти заблокували евакуаційні автобуси, а на Луганщині вони порушують режим припинення вогню".

09:00 До лікарень Петербурга привезли понад сотню тяжко поранених в Україні окупантів.

08:42 Пентагон збере сьогодні закриту для преси зустріч провідних оборонних підрядників США для обговорення можливості галузі підтримати Україну. На зустрічі зберуться вісім найбільших оборонних підрядників: General Dynamics, Lockheed Martin та інші. Підрядникам повідомили, що основну увагу на ній приділять "здатності галузі" підтримати Україну, якщо війна затягнеться на кілька років.

08:31 Байден назвав дії армії РФ в Україні геноцидом:

"Я назвав це геноцидом, бо стає все ясніше і ясніше, що Путін просто намагається стерти з землі саму думку про те, що можна бути українцем. З'являється все більше доказів, буквально жахливих речей, які росіяни зробили в Україні. І ми будемо дізнаватися дедалі більше про руйнування".

08:28 У зв’язку з ворожою активністю вночі, низка поїздів рухаються із затримками:

  • №95 Київ-Рахів +6,5
  • №149 Київ-Івано-Франківськ +4
  • №91 Київ-Львів +1.39
  • №29 Київ-Ужгород +3
  • №7 Київ-Чернівці +5.30
  • №30 Ужгород-Київ +4.30
  • №96 Рахів-Київ +5
  • №44 Івано-Франківськ-Київ +5
  • №2 Івано-Франківськ-Харків +6
  • №142 Львів-Лозова +2.5
  • №130 Івано-Франківськ-Кременчук +5
  • №98 Ковель-Київ +3
  • №18 Ужгород-Харків +6
  • №97 Київ-Ковель +7,36
  • №77 Одеса-Ковель +5,5
  • №232 Львів-Дніпро +7,41
  • №14 Солотвино-Київ +1,04
  • №716 Перемишль-Київ +1,11

08:20 ЗСУ продовжують знищувати окупантів.

08:02 Південна Корея планує надати Україні додаткову нелетальну допомогу на суму 2 мільярди вон (1,6 мільйона доларів США) цього місяця. Сеул готується розпочати відправку в Україну таких предметів, як бронежилети, каски, медикаменти та харчові продукти вже наступного тижня.

07:52 У Маріуполі загинув відомий на Волині футбольний тренер Віктор Ткачук. Спортсмен вивіз свою сім'ю у безпечне місце, а сам залишився у місті допомагати людям. Сусіди поховали українця у дворі будинку.

07:49 Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії їдуть на зустріч із Зеленським.

"Прямуємо до Києва з твердим посланням про політичну підтримку та військову допомогу. Литва продовжить підтримувати боротьбу України за свій суверенітет та свободу. Разом до перемоги!" - написав у Twitter президент Литви.

07:37 Сьогодні вночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. З міркувань безпеки було змінено маршрут та графік для 17 пасажирських поїздів. Це привело до затримки цих поїздів. Найдовша затримка склала 7 год, 23 хв. Ніхто з пасажирів та залізничників не постраждав в результаті обстрілу.

07:08 У Маріуполі було вбито двох співробітників католицької благодійної організації Карітас.

07:07 Найбільший нафтотрейдер Vitol перестане торгувати російською нафтою. У Vitol Group підтвердили, що не укладатимуть жодних нових угод щодо експорту нафти та нафтопродуктів із Росії. Вже у другому кварталі цього року трейдер скоротить продаж сировини.

07:03 На Київщині виявили вже 720 тіл мирних жителів, які загинули внаслідок нападу Росії, ще понад 200 людей вважаються зниклими безвісти.

07:01 Вночі у Харкові знову були обстріли. Одночасно росіяни били по різних районах міста і ракетами, і артилерією.


07:00 США виділили ще 750 млн доларів на допомогу Україні. Джерела Washington Post повідомили, що Київ отримає: військово-транспортні вертольоти Мі-17, які можна обладнати для атак по наземних цілях, броньовані позашляховики "хамві", гаубиці, безпілотні апарати берегового захисту, а також захисні костюми на випадок застосування хімічного, біологічного або ядерної зброї.