RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Окупанти не дають врятувати захисників Маріуполя – Зеленський

Україна для порятунку захисників Маріуполя, які тримають оборону на заводі "Азовсталь", застосовує усі дипломатичні інструменти. Росія ж не погодилась на жоден із пропонованих варіантів.

Про це сказав у зверненні до парламенту Мальти президент Володимир Зеленський.

За його словами, Україна просила у західних партнерів необхідне озброєння для деблокади Маріуполя і порятунку військових з цивільними. Однак, необхідної зброї та обсягів поки що немає.

"Що це означає? Ви можете повністю зрозуміти це, просто згадавши, яке значення мали у весняному мальтійському небі 1942 року британські "Спітфаєри... І зараз ми потребуємо схожої місії від наших партнерів", - додав він.

Велика Британія та США реалізували цю місію – зі "Спітфаєрами", що дозволило змінилти перебіг битви за Мальту та знищити мету агресора захопити острів. Україна наразі - у подібній ситуації, зазначив Зеленський.

Україна потребує літаки, гвинтокрили, спеціальну артилерію та іншу зброю для знищення амбіції теперішнього агресора щодо захоплення України та інших європейських держав.

"...зараз, як і 80 років тому, майбутнє Європи визначається на полі бою", - зауважив президент.

У Росії знають про те, що відбувається в Маріуполі, та російська армія отримала наказ зруйнувати місто і вбити якомога більше людей. Російські літаки досі бомбардують будівлі, знаючи, що там ховаються люди і немає військових, наголосив він.

"Вони заблокували його і з землі, і з моря. Постійно бомбардували. Там зруйновано понад 90 відсотків усіх будівель. До війни, до речі, це було півмільйонне місто. Йому влаштували штучний голод. Російська армія заблокувала підвезення будь-яких продуктів, питної води, ліків", - сказав глава держави.

Нагадаємо, що "Азов" вимагає негайної евакуації поранених військових на контрольовані Україною території, де їм буде надано допомогу та забезпечено належний догляд.