RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вода зі смаком фекалій: як росіяни "добивають" мешканців Маріуполя

Повідомляється, що місто вже закрито на карантин

Повідомляється, що місто вже закрито на карантин Фото:

На мешканців напівзруйнованого Маріуполя насувається ще одна біда. Внаслідок масового обстрілу рашистами було пошкоджено системи водопостачання та водовідведення. Це може призвести до епідеміологічної катастрофи у Маріуполі. Через пошкодження труб водопроводу та каналізації питна вода буде змішуватися з фекальними стоками, трупною отрутою та сміттєвими відходами - і вже заражена буде подаватися у житлові будинки. Повідомляється, що перша фаза епідемії вже розпочалася, а Маріуполь закрито російськими окупантами на карантин. Наскільки є загрозливою ситуація, яких масштабів вона може набути та що робити мешканцям Маріуполя, щоб уберегти своє життя та здоров'я – дізнавався "Апостроф".

Епідемічна та гуманітарна катастрофа

Після захоплення Маріуполя окупанти щосили намагаються показати, як розбомблене ними ж місто повертається до "нормального" життя. Понад три місяці там немає стабільного енерго-, водо- та газопостачання. Окупанти намагаються поновити комунікації, але масштаби руйнування дуже великі і немає кому все це лагодити.

Вже декілька разів окупаційна "влада" Маріуполя пробувала налагодити постачання води у домівки людей, але через пошкодження трубопроводу вода просто розливається вулицями міста. Та, на жаль, проблема не лише у тому, що вода не доходить у домівки людей. Існує висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі національного телемарафону повідомив про те, що у Маріуполі вже почалася перша фаза епідемії, а окупанти закрили місто на карантин. За його словами, вже фіксуються поодинокі випадки захворювання.

"Все це говорить про те, що фактично Маріуполь вже потрапив у першу фазу епідемії. І частково це підтверджують наші джерела, що фактично місто закривають на карантин. Зараз це легший варіант карантину, більш бюрократичний. Але я думаю, що і там вже розуміють, що епідемія пішла", - зазначив Андрющенко.

Як пише місцевий еко-активіст і депутат Маріупольської міськради Максим Бородін, проблема полягає у тому, що протягом майже трьох місяців блокади та окупації міста жителі ховали вбитих рідних та сусідів на подвір’ях біля будинків, поряд із комунікаціями водопостачання та водовідведення. Могили були не глибокі, і вода, яка виливається на поверхню через пошкоджений трубопровід, розмиває стихійні поховання.

Враховуючи, що фільтраційні системи та помпові станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками з каналізації й стає непридатною для споживання.

Крім того, вулиці міста перетворилися на сміттєзвалище, адже прибирати та вивозити сміття немає кому. Частина його зараз затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до розмноження патогенних бактерій. Потім вони потрапляють до ґрунтових вод, річок та Азовського моря.

Окрім того, за час бойових дій в Маріуполі було використано безліч різного і часто забороненого озброєння, до складу якого входять як важкі метали, так і безліч хімічних речовин, небезпечних для людини та довкілля. Все це також змивається дощами та підтопленням з водопроводу до ґрунтових вод, річок та Азовського моря.

Це загрожує масовими отруєнням та епідемією інфекційних хвороб серед маріупольців, у яких наразі обмежений доступ до питної вод. А наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами.

Спалахи холери, кишкових інфекцій та гепатиту

"Війна завжди пов'язана зі спалахами інфекційних хвороб. Бойові дії руйнують життєзабезпечення людини, систему водопостачання та очистку цих вод - і це вже загроза епідемій", – пояснює у коментарі "Апострофу" інфекціоніст Сергій Крамарєв.

І одна з найбільш небезпечних хвороб, яка притаманна Маріуполю – це холера.

Холера – це гостра діарейна інфекція, збудником якої є холерний вібріон. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування холера може призвести до смерті.

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок – згущення крові та зневоднення;
  • м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • наявність холодної шкіри (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
  • задишка, різка слабкість.

На проблему можливого спалаху холери у Маріуполі вже звернули увагу у ВООЗ.

"Ми отримали інформацію від неурядових організацій, які працюють там, що у Маріуполі на вулицях просто болото, і каналізаційна вода змішується з питною. Це величезна небезпека поширення багатьох інфекцій включно з холерою. Ми пам’ятаємо, що до 2011 року були випадки холери в Маріуполі, і ми готуємося", – заявила регіональний директор з надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров'я Доріт Ніцан на прес-конференції у Києві 17 травня.

Епідеміолог Людмила Мухарська також згадує спалах інфекції 2011 року. За її словами, тоді захворіло більше 30 людей, а більше 20 осіб були виявлені як носії інфекції. Збудник холери виявили безпосередньо в Маріуполі.

"Для того, щоб попередити потрапляння збудника у питну воду та харчові продукти, за ним велося спостереження, починаючи з травня до жовтня кожного року, у цей період найбільша активність збудника холери. І моніторинг показував, чи є конкретна небезпека на якийсь конкретний момент. На сьогодні таке спостереження у Маріуполі не ведеться, тому небезпека дуже велика", – розповіла в коментарі "Апострофу" Мухарська.

Через відсутність у місті медичної системи спалах холери в Маріуполі може призвести не лише до великої кількості смертей, а й до поширення інфекції за межі міста.

"Без отримання належної медичної допомоги, людина може і не знати, що вона є носієм хвороби. Вона буде спілкуватися з іншими людьми, і таким чином виникатимуть ці ланцюжки передачі збудника", – пояснює епідеміолог.

Та не лише спалахи холери загрожують Маріуполю. Через забруднену воду можуть поширюватися й інші небезпечні інфекційні захворювання.

"Це кишкові інфекції, дизентерія, сальмонельоз, які передаються через воду. Вірусні гепати А та Е також передаються через воду. Тому можуть бути дуже серйозні спалахи інфекційних хвороб при тому руйнуванні, які є в Маріуполі. І не лише у Маріуполі, а й в інших містах Донбасу", – каже Крамарєв.

За відсутності епідеміологічного нагляду, поширення спалахів інфекційних хвороб може відбутися не лише на території України, а й рф. Окупанти насильно депортують до росії мешканців захоплених міст, окрім того, відбувається ротація їхніх військ, і носії інфекцій будуть пересуватися росією, заражаючи інших мешканців рф

Як вберегти себе

Спеціалісти розповіли "Апострофу", як все ж можна убезпечити себе від зараження та зберегти своє життя та здоров'я.

Отже, загальні рекомендації такі:

  • обов'язково кип'ятити воду, або знезаражувати її спеціальними засобами (таблетками);
  • м'ясні продукти мають піддаватися термічній обробці;
  • овочі та фрукти необхідно перед вживанням обробити кип'ятком;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як вживати чи готувати їжу після відвідування туалету;
  • частіше проводити вологе прибирання з дезінфекційними засобами.

Сергій Крамарєв також наголошує на тому, що наша медична система має бути готовою до спалахів хвороб не лише у прифронтових районах, а й у тилових. Це насамперед робота епідеміологічних служб, інфекціоністів та інфекційних лікарень, де має бути підготовлений резервний запас необхідних медикаментів.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів