RU  UA

Є реальна ядерна загроза: чому потрібно зважати на слабку Росію

Країна-агресор Росія виявила свої слабкі сторони в повномасштабній війні проти України, однак вона все ще має ядерну зброю, якою постійно шантажує увесь світ. До того ж амбіції російського диктатора сягають не тільки захоплення нашої держави, а й підкорення Європи.

Про те, чи існує загроза ядерній війні, розповів американський історик-дослідник сучасної Росії, доктор історичних наук Юрій Фельштинський в етері Апостроф TV.

Нещодавно з'явилося інтерв'ю колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка заявила, що Путін хоче знищити Європейський Союз, у той час як Європа не змогла побудувати якісну архітектуру безпеки, натякаючи на подальше просування РФ вглиб європейського континенту.

"Натякати, що Путін піде далі - напевно, зараз це вже трішки минула сторінка історії, тому що Путін сам неодноразово заявляв про те, що він піде далі. Меркель, треба віддати їй належне, вже у 2014 році, коли путін увійшов до Криму і коли з різних боків робилися різними політичними діячами різного характеру заяви, говорила: "Скажи нам, пане Путін, що це кінець твоїх територіальних амбіцій, і ми заживемо по-старому". Натомість Путін тоді виступив з промовою про те, що Росія починає переглядати історичну несправедливість: розпад Радянського Союзу та кордони 1991 року. Меркель уже тоді сказала, що Путін живе в іншому світі. Вона однією з перших, як на мене, зрозуміла, що з путіним домовитися неможливо", - зауважив Фельштинський.

Швидше за все, Росії не вистачить військової потужності, щоб думати про захоплення Європи. До того ж оборонний потенціал ЄС доволі високий, попри заяви Меркель. Водночас у РФ є ядерна зброя, якою вона постійно погрожує іншим країнам.

"У цьому сенсі загроза ядерної зброї – це реальна загроза, з нею треба зважати, з нею треба боротися. Термоядерній війні бажано запобігти", - наголосив доктор історичних наук.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія розпочала ядерні навчання. Ракетні війська стратегічного призначення почали проводити навчання за маршрутами бойового патрулювання автономних пускових установок стратегічних комплексів "Ярс".