RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Провал наступу ворога на сході та удари ЗСУ на півдні України: хроніка війни 20 червня

Україна 117-ту добу чинить героїчний опір російському вторгненню. Окупанти ще намагаються штурмувати Сєвєродонецьк і б'ють по Лисичанську, проте сил у них не вистачає навіть для наступу хоча б на одному напрямку. Ворогу доводиться знімати підрозділи з однієї частини фронту, щоб прикрити іншу.

З початку вторгнення окупанти втратили вбитими майже 34 тисячі осіб та п'ять тисяч одиниць бронетехніки. Проте ворог продовжує бити по мирних містах із ствольної артилерії, РСЗВ та завдає ракетних ударів.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 19 червня


23:57 Скільки ще триватиме війна? Новий прогноз від Арестовича:

"Я не думаю, що 2-3 роки. Максимум – до наступного літа. Дурні і в росії колись закінчуються. Я подивлюсь як вони виконуватимуть обіцяний план, щомісяця привозити по 10 нових БТГ, я дуже сумніваюся, що це їм вдасться.

Їхня битва розпадається на маленькі локальні бої. Свою ціну вони вже заплатили, і перспектив не видно. Вони зношуються, 30% відмовників. Багато старого озброєння. У такому темпі нічого не буде.

Перспективи для них дуже похмурі найближчі 3-4 місяці. А от коли буде великий оперативний успіх з нашого боку, у них буде багато питань, на кшталт за що загинуло наших 30 тисяч, якщо хохли назад усі повертають? Вони повірили у казку, що захід відмовиться від України".

23:42 На "вишках Бойка" могли були розташовані радіотехнічні засоби розвідки, що, ймовірно, стало причиною удару по цих об’єктах, заявив експерт Defence Express Сергій Згурець. Так що, умовно кажучи, ці вишки виконували й військові функції, що могло і бути однією з причин здійснення ударів по цих об’єктах.

23:32 Італійська компанія Danieli продовжує постачати запчастини для російської військової техніки. Міністерства оборони України зазначає, що через чотири місяці війни Росії проти України компанія, як і раніше, співпрацює з російськими заводами, поставляючи обладнання для виробництва атомних підводних човнів та танкової броні.

23:25 Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомило, що добу наші воїни знищили:

  • особового складу – 106;
  • танків – 1;
  • БТР – 1;
  • МТЛБ – 2;
  • артилерійських систем – 2;
  • мінометів – 5;
  • АТТ – 7;
  • БПЛА – 2;
  • склад з б/п – 2.

Бої тривають.

23:18 Одна із запущених ракет із Білгорода, яка прилітає на Харків.

23:16 В одному з районів Харкова почалася пожежа після прильотів.

23:15 Внаслідок сьогоднішнього ракетного удару в Одесі постраждав Музей футболу.

23:11 Верещук закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють росіяни, зокрема через окупований Крим — це дозволить пришвидшити деокупацію області:

"Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково деокуповуватиме ці землі. Наша воля це робити є непохитною. І дуже-дуже важко потім буде відкрити гуманітарний коридор, коли там будуть діти… Ми знатимемо, що там діти, і ми будемо безсилі, і цього дуже не хочеться. Повірте, деокупація буде дуже швидко. Контрнаступ обов’язково буде".

23:08 У Харкові сильні вибухи.

22:51 Гіпотетичний Сувальський коридор з Білорусі до Калінінграда, де зараз проходить кордон Польщі та Литви, — найнебезпечніше місце на планеті через загрозу початку прямого конфлікту Росії та НАТО, пише видання Politico.

"Розташований на південно-східному кордоні Литви Друскінінкай виходить на вузьку смужку стратегічної території, відому як Сувальський коридор, що протягнувся приблизно на 100 кілометрів уздовж литовсько-польського кордону, між Білоруссю на сході та Калінінградом на Заході.

Західні військові попереджають, що цей район, ймовірно, стане однією з перших цілей російського президента, якщо він колись вирішить роздмухати війну в Україні до прямого зіткнення з НАТО", — йдеться у статті видання.

У Politico нагадують, що спроби Росії прокласти коридор територією країн НАТО призведе до прямого зіткнення сторін, кожна з яких має ядерну зброю.

22:35 Російське угруповання на півдні Бєлгородської області може почати наступ на Харків цього тижня, говорить Арестович. З цим він пов’язує посилення обстрілів, не виключає нової "битви за Харків" і радить забрати з міста дітей. Коментуючи загрозу наступу, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що оборонці регіону постійно відстежують ситуацію, "вистачає і мотивації, і духу, і навичок, щоб тримати свої позиції та відсувати ворога подалі від Харкова".

22:30 Сьогодні ввечері неподалік від міста Бровари пролунав вибух, який чули місцеві жителі. В той час, коли було чутно вибух, у Києві та області було оголошено повітряну тривогу через загрозу удару з боку РФ. За словами очевидців, після вибуху відчувалася вібрація, а потім піднявся стовп диму.

22:14 Парамедик Юлія Паєвська "Тайра" розповіла про умови утримання в російському полоні.

22:00 Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що зараз вкрай важка ситуація по всій лінії Луганського фронту. Окупанти розпочинають широкомасштабний наступ в області, вони накопичили достатню кількість резервів і сьогодні у вогні всі вільні населені пункти області. У Сєвєродонецьку бої тривають вже у промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу "Азот". Рашисти наступають уздовж траси "Лисичанськ-Бахмут", ближні до неї населені пункти під постійними обстрілами.

21:31 У Маріуполі почались перші пограбування пенсіонерів. Люди зі зброєю відбирають все отримане. Сказати однозначно хто це — важко. Але „поліція днр“ закриває очі і робить вигляд, що нічого не відбулося.

21:16 Під час окупації Бучі були зафіксовані випадки псевдовикликів загарбниками швидкої допомоги задля того, аби вбити місцевих медиків. На місці лікарів зазвичай чекав російський снайпер.

20:53 До Мелітополя увійшли сирійські бойовики, заявив мер міста Іван Федоров. За його словами, бойовики розташувалися на території міського авіамістечка.

20:44 Верещук заявила, що Росія депортувала на свою територію близько 1 млн 200 тисяч українських громадян, з яких 240 тисяч дітей.

20:29 Покадровий запуск Джавеліна по рашистах.

20:24 Білорусь та Придністров'я можуть напасти на Україну, але поки що РФ використовує їх як свою базу. Про це заявили в Міноборони України, додавши, що ЗСУ розглядають усі можливі сценарії та готуються до них. Водночас, Путін вперше за три роки відвідає Білорусь, щоб взяти участь у форумі регіонів "Союзної держави", який пройде 30 червня і 1 липня.

20:03 Дуже ймовірно, що Україна стане членом ЄС. Таку думку висловив президент США Джо Байден, виступаючи перед журналістами. При цьому він сказав, що навряд чи відвідає Україну під час свого європейського турне наприкінці цього місяця.

19:50 Генштаб ЗСУ опублікував свіже військове зведення.

19:36 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримує надання статусу кандидата на членство в ЄС не лише для України та Молдови, як рекомендує Європейська комісія, а і для Грузії та Боснії і Герцеговини. Про це заявив речник уряду Угорщини Берталан Хаваші.

19:23 Верещук повідомила, що на сєвєродонецькому заводі "Азот" перебуває близько 300 цивільних.

19:20 Бійці полку імені Кастуся Калиновського взяли в полон чергову партію окупантів.

19:02 Офіс генпрокурора повідомив про підозру екс-меру Києва Леоніда Черновецького. Підозра висувається у зв'язку з тим, що 25 лютого Черновецький на своїй сторінці у Facebook написав про можливість і навіть необхідність визнання так званих "ДНР" та "ЛНР".

18:59 В окупованому Маріуполі ексгумують тіла мирних мешканців.

18:32 Зеленський таємно відвідав Лисичанськ, щоби підтримати українських військових.

"Він приїхав нещодавно під обстрілами, потай. Підтримати і побачити на власні очі, розібратися", – повідомила заступниця голови Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла.

18:26 В окупованому Донецьку лунають вибухи, ймовірно детонує склад боєприпасів.

18:08 "Полум'яне" вітання російським воякам від "богів" 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

17:41 У тимчасово окупованому місті Херсон представники окупаційної влади увірвалися до Державного архіву Херсонської області та викрали виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік. Персональні дані виборців можуть бути використані ворогом для організації псевдореферендуму для зміни територіальних меж України.

17:12 В Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежу на площі понад 300 кв.м ліквідували, поранених серед цивільних немає. Загалом протягом трьох годин по півдню країни нанесли 14 ракетних ударів: по Очакову, по гирлу Дуная, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі.

16:59 93-та окрема механізована бригада "Холодний Яр" демілітаризувала російських окупантів під Ізюмом. Повідомляється, що намагалися відновити наступ.

16:43 Українські війська з початку повномасштабного вторгнення знищили 216 літаків та 181 вертоліт окупантів.

16:38 Обстріли Харкова посилились, бо ЗСУ майже дійшли до держкордону, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр. Наразі окупанти докладають максимальних зусиль для того, щоб наші бійці не дійшли до кордону з РФ.

16:35 Естонія запроваджує з 10 липня заборону на ввезення приватними особами підсанкційних товарів із Росії.

16:18 На Харківщині українські розвідники виявили замасковані окопи ворога, а на воротах захопленого будинку красувалася літера V. У результаті артилеристи бригади імені Великого князя Вітовта знищили командний пункт російських спецназівців та їхній склад боєкомплекту.

15:59 Атака України на вежі Чорноморнафтогазу ("вишки Бойка") розв'язала руки Росії, заявив так званий депутат Державної думи РФ від республіки Крим Михайло Шеремет. За його словами, найближчим часом буде завдано удару Росії у відповідь по центрах прийняття рішень в Україні.

15:54 Російські окупанти вчора обстріляли на Харківщині Люботинський професійний ліцей залізничного транспорту. У момент обстрілу в будівлі перебувала охоронниця. Вона не постраждала. Ось так виглядають наслідки.

15:32 РФ заявила, що у неї розв’язані руки, якщо Євросоюз не виправить ситуацію з блокадою Калінінграда.

Євросоюзу потрібно виправити ситуацію з блокадою Калінінграда, або Росія розв’яже руки для вирішення питання транзиту будь-якими способами”, – сказав голова комісії Ради РФ із захисту суверенітету Андрій Клімов.

18 червня Литва перестала пропускати транзитні поїзди з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

13:55 Бойовики т.зв. "ЛНР" заявили про встановлення контролю над Тошківкою - містом на південь від Лисичанська, контроль над яким дозволяє противникові фактично заблокувати українські війська у Гірському та Золотому. Українська сторона цього не підтверджує.

13:451 Невдачі Росії на війні в Україні призведуть до загибелі її військової промисловості, заявив колишній військово-морський аташе Великої Британії у Москві Джон Добсон. За його словами, "країни, які купують більшу частину своєї зброї у Росії, ставлять під сумнів її надійність та майбутні поставки", оскільки зброя країни зазнає невдачі.

13:05 Незаконний ватажок окупованого Криму Сергій Аксьонов підтвердив, що ЗСУ завдали удару по захоплених російськими військовими бурових вежах у Чорному морі.

12:50 Командир підрозділу "Азов" Родіон Кудряшов повідомив, що на Запорізькому напрямку Сили оборони переходять до наступальних дій

"Ми просуваємо передові позиції і тиснемо ворога якнайдалі. Лінія фронту вирівнюється і стає схожою на позиційну війну. Найближчими тижнями командири планують ламати супротивника. Ініціативні групи провокуватимуть ворога, виявлятимуть вогневі точки і придушуватимуть їх", — додав він.

12:30 У Херсоні продовжують з'являтися антирашистські листівки з досить упізнаваними образами.

11:55 Днями в окупованому Херсоні співробітники оперативного підрозділу рашистських військ замовили на набережній шашлик. Для обслуговування особливих гостей прибула спеціальна сервісна група, яка відкрила рахунок за допомогою автоматної черги. Два чеки по 200 і один - 300.

11:45 Офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Юрій Кочевенко розповів, що українські військові отримали нову форму і залишили на купі стару.

"Розійшлися по позиціях. Потім медик повернувся, щось собі підібрати, а там вже орки риются в нашій формі… Результат - бойовий медик взяв в полон вісім росіян. Такі в нас медики", - розповів Кочевенко.

Увага, нецензурна лексика:

11:10 Взяті в російський полон захисники “Азовсталі” живі, але в яких умовах їх утримують, наразі невідомо, розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

“Знаємо, що вони живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми наразі не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України”, - зазначив Єрмак.

10:50 Папа Римський Франциск закликав прочан не забувати про війну в Україні: "Чи я молюся? Чи роблю я щось? Чи намагаюся зрозуміти? Що я сьогодні роблю для українського народу? Нехай кожен відповість своїм серцем".

10:20 Найбільш напруженим періодом війни в Україні стане червень, бо цього місяця войовнича планета Марс перебуватиме у вогненному знаку Овна, розповів Апостроф TV відомий астролог Влад Росс.

09:50 Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів про втрату контролю над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька. Окупанти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно гатять по Сєвєродонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо орки хочуть здійснити там прорив, і задля цього стягнули туди велику кількість техніки.

09:35 Міський голова Олександр Стрюк розпоів про ситуацію в Сєвєродонецьку станом на ранок 20 червня:

  • росіяни контролюють більшість житлових кварталів;
  • вуличні бої точаться майже цілодобово;
  • Збройні сили України тримають оборону;
  • ворог регулярно застосовує заборонені боєприпаси;
  • росіяни депортують жителів міста цілими кварталами і розміщують там важке озброєння.

09:20 323 дитини загинули внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії проти України. Поранені 586 дітей.

09:10 ЗСУ за добу відправили на концерт Кобзона 200 окупантів.

08:45 Речник Одеської ОВА Сергій Братчук натякнув у себе в Telegram-каналі на "Змієбаївку". Ймовірно, українські сили у відповідь обстріляли острів Зміїний.

08:00 У селищі Метьолкіне під Сєвєродонецьком окупанти знищили кінно-спортивний комплекс "Віртуоз". В результаті прямого влучання в стайню всі коні згоріли живцем.

07:30 В Одесі ранок виявився дуже гучним. Працює наше ППО. Схоже, що зрубали П-800 "Онікс", якими останній тиждень окупанти наполегливо намагаються обстрілювати місто та область.

06:55 Одна людина постраждала внаслідок обстрілу селища Суземка Брянської області, повідомив губернатор Богомаз. Розташоване на кордоні з Україною селище залишилося без електрики.

06:45 На думку американського Інституту вивчення війни, російської артилерії у поєднанні з імовірно нечисленними піхотними підрозділами недостатньо для просування Росії в межах Сєвєродонецька.

06:30 Російські війська продовжували готуватися до наступу на Слов'янськ із південного сходу від Ізюму та на захід від Лиману.

06:20 Окупанти зосереджені на зміцненні оборонних позицій вздовж південного напрямку через нещодавні успішні контратаки українських військ уздовж кордону Херсон - Миколаївська область.

06:10 Успішні контратаки ЗСУ у районі Запоріжжя змушують російські війська кинути підкріплення на цей ослаблений сектор лінії фронту.